Historisk arkiv

Nordisk utenriksministermøte i Stavanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Utenriksdepartementet

Det nordiske samarbeidet er i rask utvikling. Nordens utenriksministre diskuterte i Stavanger 4. mai både styrking av nordisk samarbeid og viktige internasjonale saker.

Det nordiske samarbeidet er i rask utvikling. Nordens utenriksministre diskuterte i Stavanger 4. mai både styrking av nordisk samarbeid og viktige internasjonale saker.

En bærebjelke for et utdypet utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid i Norden er Stoltenberg-rapporten fra 2009, som trekker opp 13 områder for nærmere samarbeid. Gjennom den nordiske solidaritetserklæringen har de nordiske land forpliktet seg til å samarbeide i en solidarisk ånd for å møte utfordringer på det utenriks- og sikkerhetspolitiske området.  

Digitalt samarbeid
Den nordiske solidaritetserklæringen viser til at digitale angrep allerede utgjør en stor sikkerhetsutfordring. Nordisk samarbeid om digital sikkerhet vil komme til å stå sentralt i tiden framover og det er allerede besluttet å etablere et gradert kommunikasjonsnettverk mellom de nordiske hovedsteder. Det graderte kommunikasjonsnettverket vil legge grunnlaget for å kunne varsle, analysere og forberede nødvendige tiltak på en sikker og effektiv måte ved en eventuell digital hendelse mot ett eller flere nordiske land.

Det tekniske nettverket representerer et viktig skritt i konkretiseringen av den nordiske solidaritetserklæringen og en styrking av de nordiske lands samarbeid om digital sikkerhet.  Utenriksministrene er enige om at et slikt nettverk skal opprettes så raskt som mulig. 

Nordisk ambassadesamarbeid
De nordiske utenriksministrene hilser velkommen nye forslag til konkrete samlokaliseringer for å styrke samarbeidet mellom de nordiske utenriksstasjonene.  Slike samlokaliseringer vil være verdifulle for fremme av felles nordiske utenrikspolitiske prioriteringer, gi større nordisk synlighet, samt sikre en bedre ressursutnyttelse.

Under forutsetning av nærmere vurderinger av enkeltprosjekter, herunder ressursmessige innsparinger på sikt, arbeider vi videre med samlokaliseringer for flere nordiske land i Asia, Afrika, Amerika og Europa. Det vil bli fattet konkrete beslutninger på neste nordiske utenriksministermøte i november. 

Nordisk Nato-samarbeid
Utenriksministrene understreket behovet for en videreutvikling av samarbeidet mellom Nato og alliansens partnerland. De nordiske land vil i forbindelse med Nato-toppmøtet i Chicago fremheve det nordiske forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet som et viktig bidrag til alliansens og den nordiske sikkerhet og som et eksempel på at felles løsninger gir stor gevinst. De sterke partnerskap alliansen har bygget gjennom felles innsats i bl.a. Afghanistan og Libya, må videreutvikles og styrkes.

Nordiske land vil forbli bredt engasjert i Afghanistan. Som oppfølging av 3C-initiativet om støtte til de afghanske sikkerhetsstyrker, arbeider nordiske land for at det på Chicago-toppmøtet oppnås enighet om langsiktig internasjonal finansiering av afghanske sikkerhetsstyrker i samarbeid mellom afghanske myndigheter og hele det internasjonale samfunn. 

De nordiske land vil arbeide aktivt for å sette kvinner, fred og sikkerhet høyere på Natos dagsorden. Et viktig bidrag på dette området er det nordiske senteret for utdanning om kjønnsperspektivet i militære innsatser, som ble innviet i Stockholm i januar. 

Syria
De nordiske land gir sin fulle støtte til spesialutsending Kofi Annans innsats for en politisk løsning på konflikten i Syria. Syriske myndigheter må først og fremst stanse volden og gjennomføre full tilbaketrekning av hæren. Myndighetene må også gi fri og uhindret humanitær tilgang til landet. Deretter må det innledes en politisk dialog for å berede grunnen for et demokratisk Syria, der også minoritetenes rettigheter blir ivaretatt. De nordiske land vil videreføre sitt tette og konstruktive samarbeid om Syria, blant annet innenfor den internasjonale vennegruppen.

Nordiske land har stilt observatører til rådighet for FNs observatørstyrke i Syria. Styrken må få tilstrekkelige garantier for sikkerhet og bevegelsesfrihet for å kunne utføre sitt oppdrag. Det er viktig å få bred internasjonal støtte til kravet om at de syriske myndighetene fullt ut implementerer helheten i Kofi Annans sekspunktsplan. 

Ukraina
De nordiske utenriksministrene er sterkt bekymret for politisk motiverte rettssaker i Ukraina. Ukrainas selektive rettsprosesser er bekymringsfulle og må derfor følges nøye. Det er særlig viktig at Ukraina respekterer internasjonale rettsnormer og overholder sine menneskerettighetsforpliktelser. Som medlem både av Europarådet og OSSE må Ukraina leve opp til sine internasjonale forpliktelser.

Utenriksministrene er sterkt bekymret for situasjonen til tidligere statsminister Julia Tymosjenko. Det påhviler ukrainske myndigheter et særlig ansvar for umiddelbart å gjennomføre uavhengige granskninger av påstander om tortur eller andre former for inhuman og nedverdigende behandling. Tymosjenko må gis en tilfredsstillende medisinsk behandling.  Hun må også gis tilgang til sine advokater uten noen form for restriksjoner. Ukrainske myndigheter bør også tillate at hun får besøk av familiemedlemmer og internasjonale representanter i Ukraina. 

Myanmar/Burma
Myanmars/Burmas lovende politiske endringer skjer parallelt med at nordiske land styrker sitt politiske, bistandsmessige og kommersielle engasjement i landet til støtte for den demokratisering som burmeserne driver. For å støtte opp om de politiske prosesser har nordiske land også tilbudt å bistå med kapasitetsbygging og assistanse, blant annet gjennom understøttelse til gjennomføringen av våpenhvilene i de etniske områdene, herunder etablering av et finansielt fond, og teknisk assistanse i forhold til Myanmars/Burmas utviklingsstrategi. Vi kan tilby ekspertise på viktige områder som godt styresett, rettsstatsprinsipper, bedrifters samfunnsansvar og forsvarlig naturressursforvaltning. 

Likestilling
De nordiske land vil videreføre sin brede innsats i FN og andre internasjonale fora for fremme av kvinners rettigheter og likestilling. Gjennomføring av FNs sikkerhetsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet står sentralt i dette arbeidet. Utenriksministrene er særlig bekymret for overgrep mot kvinner og pågående kampanjer mot kvinners rettigheter og likestilling.