Historisk arkiv

Utenriksdepartementet

Ulovlig kapitalflyt fra Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ulovlig kapitalflyt koster Afrika minst 50 milliarder dollar årlig, mer enn dobbelt så mye som mottatt bistand.

Ulovlig kapitalflyt koster Afrika minst 50 milliarder dollar årlig, mer enn dobbelt så mye som mottatt bistand.   

Statssekretær Arvinn Gadgil og Thabo Mbeki, tidligere president i Sør-Afrika

Statssekretær Arvinn Gadgil og Thabo Mbeki, tidligere president i Sør-Afrika (Foto: UD)

Statssekretær Arvinn Gadgil deltok nylig på det tredje møtet i High Level Panel on Illicit Financial Financial Flows from Africa. Dette er en gruppe nedsatt av afrikanske finansministere for å redusere ulovlig kapitalflyt fra Afrika. Den ledes av Thabo Mbeki, tidligere president i Sør-Afrika. Målet for møtene er å komme med forslag til hva som kan gjøres. Høynivågruppen hadde også møte med Kenyas president Mwai Kibaki og ministere i regjeringen, samt med en stor gruppe representanter fra det sivile samfunn.

Gruppen skal rapportere tilbake til Den afrikanske union (AU) og FNs økonomiske kommisjon for Afrika (Uneca). Norge deltar i gruppen fordi vi lenge har hatt en aktiv rolle i dette fagfeltet.

Gruppen skal fremme forslag om hva som kan gjøres for å redusere ulovlig kapitalflyt fra korrupsjon, kriminalitet og skatteunndragelse. I tillegg er et viktig mål å bevisstgjøre afrikanske borgere, nasjonale og regionale myndigheter, og globale aktører som G20. Av den grunn vil møtene bli lagt til de ulike regioner i Afrika. Gruppen vil i oktober møtes i Tunis, senere i Dakar og i sentral-Afrika.

Les mer her.