Historisk arkiv

Norge øker innsatsen for kvinner i Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den internasjonale jentedagen 11. oktober

Kvinner og barn i Somalia kommer dårlig ut på de fleste statistikker. Norge styrker innsatsen for at de skal få en hverdag med mindre lidelse, flere muligheter og en bedre fremtid.

Barn flest i Somalia går ikke på skole. Bare fire av ti begynner i førsteklasse og mange faller fra i løpet av barneskolen. Norge støtter «tilbake til skolen»-kampanjen til FNs barnefond (UNICEF) og hjelpeorganisasjoner i landet, deriblant norske Flyktninghjelpen, som samarbeider med myndighetene for å utvikle utdanningssektoren. Målet med kampanjen er at én million flere barn skal få skolegang, og at kvaliteten på undervisningen skal bedres. Somalia har vært i krig og krise de siste 20 årene, og det statlige tilbudet er svært mangelfullt. Det er dårlig kvalitet på undervisningen, ofte utrygt læringsmiljø og spesielt mange jenter må slutte etter få år.

- Det er positivt at stadig flere barn innrulleres på skole i Somalia. Samtidig er det store huller i utdanningssystemet, ikke minst når det gjelder mangel på kvalifiserte lærere, og kvinnelige lærere, hvilket er viktig for at flere jenter kan gjennomføre skolegangen, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Norge øker støtten til FNs Kvinneorganisasjon (UN Women) med rundt ni millioner kroner. Dette er del av et samarbeidsprosjekt med andre nordiske land for å styrke kvinners rettigheter og politiske deltakelse i Somalia.

- Situasjonen for kvinner og jenters rettigheter i store deler av det somaliske samfunn er veldig vanskelig, med utbredt seksualisert vold, kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Somaliske kvinner jobber hardt for å skaffe mat og klær til familien, men de er i liten grad representert i formelle politiske posisjoner og økonomisk sektor, sier Holmås.

Støtten til UN Women’s program i Somalia skal blant annet

  • bidra til å sikre kvinners deltakelse og lederskap i Somalias statsbyggings- og fredsprosess gjennom kompetanseheving og kvotering
  • styrke kvinners lovfestede rettigheter i form av ratifisering av den internasjonale konvensjonen for eliminering av all diskriminering av kvinner og i nasjonal lovgivning, og bidra til økt kunnskap og endrede holdninger om barns- og kvinners rettigheter
  • styrke kvinner økonomiske rolle i formell og uformell sektor, bistå myndigheter i å integrere likestillingshensyn i budsjettprosesser
  • bidra til økt kunnskap og endrede holdninger i befolkningen for å hindre seksuell vold, kjønnslemlestelse og overgrep mot kvinner og jenter

I Somalia kjønnslemlestes opptil 98 % av jentene og det er den alvorligste formen for lemlestelse (infibulasjon) som er mest utbredt. Et nytt grunnlovsforslag i Somalia forbyr kjønnslemlestelse, barneekteskap og tvangsekteskap. Norge støtter flere organisasjoner som gjør et viktig arbeid for jenter og kvinner i Somalia.

- Denne typen arbeid krever tung innsats på flere felt samtidig for å oppnå endringer. Man må jobbe med lover, kunnskap og holdningsendring. Vi ser av erfaringer blant annet fra Norge at arbeid med holdninger om kjønnslemlestelse blant somaliere nytter, sier utviklingsministeren.

Utviklingsministeren møtte kvinner fra frivillige organisasjoner i Mogadishu i desember 2012. Foto: Svein Bæra/UD
Utviklingsministeren møtte kvinner fra frivillige organisasjoner i Mogadishu i desember 2012. (Foto: Svein Bæra, UD)

I tråd med regjeringens handlingsplan mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, har Utenriksdepartementet et særlig ansvar for kompetanseheving i utenrikstjenesten, utvikle samarbeid mellom myndigheter og organisasjoner i Norge og i foreldrenes opprinnelsesland, ta opp problematikken i politiske samtaler med andre lands myndigheter, og å styrke det nordiske samarbeidet og konsulære arbeidet på feltet. Den norske ambassaden i Nairobi har en spesialutsending for integreringssaker fra Integrerings-og mangfoldsdirektoratet (IMDi), som har særlig fokus på det norsk-somaliske miljøet og bistår enkeltpersoner som er utsatt for vold, overgrep, ekstrem kontroll og tvang.

Norge økte bistanden i Somalia til rundt 500 millioner kroner i 2013.