Historisk arkiv

Norge undertegner intensjonsavtale med den syriske opposisjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har undertegnet en intensjonsavtale med den syriske opposisjonen for det videre samarbeidet mellom Norge og den syriske nasjonalkoalisjonen. – En sterk og samlet opposisjon er en viktig forutsetning for å finne fram til en politisk løsning på den brutale syriske borgerkrigen, sier statssekretær Torgeir Larsen.

Norge undertegnet i dag en intensjonsavtale med den syriske opposisjonen for det videre samarbeidet mellom Norge og den syriske nasjonalkoalisjonen.  – En sterk og samlet opposisjon er en viktig forutsetning for å finne fram til en politisk løsning på den brutale syriske borgerkrigen, sier statssekretær Torgeir Larsen.

I den nye intensjonsavtalen med Norge forplikter den syriske nasjonalkoalisjonen seg til å respektere grunnleggende humanitære prinsipper, samt å lette tilgangen for humanitærhjelp i de områdene som opposisjonen kontrollerer i Syria.

- En styrket og mer effektiv opposisjon som forplikter seg humanitært, gir håp om bedre tilgang til de 6, 8 millionene menneskene vi vet har behov for humanitær bistand inne i Syria, sier statssekretær Torgeir Larsen.

Torgeir Larsen og Suhair Atassi
Statssekretær Torgeir Larsen og visepresidenten for den syriske nasjonalkoalisjonen, Suhair Atassi, undertegnet i dag intensjonsavtale om videre samarbeid mellom Norge og den syriske opposisjonen. (Foto: Ragnhild Imerslund, UD)

Larsen møtte i dag lederne for Nasjonalkoalisjonen i Istanbul i Tyrkia, etter å ha besøkt syriske flyktninger i en flyktningeleir ved Gaziantep i grenseregionen mot Syria, representanter for syriske lokalråd og representanter for norske og utenlandske hjelpeorganisasjon som arbeider inne i Syria.

- Lidelsene i Syria er enorme, og det finnes ingen militær løsning på konflikten. En politisk løsning er eneste vei ut av blodbadet, og økt norske støtten til den syriske opposisjonen er et bidrag i det pågående internasjonale arbeidet for å legge til rette for forhandlinger, sier Torgeir Larsen.
Norge vil bruke 60 millioner kroner på å styrke lokal siviladministrasjon i Syria samt støtte til Nasjonalkoalisjonens arbeid. De norske midlene skal også sikre at kvinnenes rettigheter blir ivaretatt i oppbyggingen av et nytt og demokratisk Syria.  
 
- Gjennom denne avtalen ønsker vi å bidra til at de politiske og militære lederne for den syriske opposisjonen er bevisste sitt ansvar for å bygge opp et demokratisk Syria hvor menneskerettigheter blir ivaretatt for alle syrere uavhengig av kjønn eller religiøs tilhørighet, sier statssekretær Torgeir Larsen.
Norge har så langt i år gitt 310 millioner kroner i humanitær bistand til Syria. FN anslår at nærmere 80.000 mennesker har mistet livet på grunn av borgerkrigen og 1,5 millioner mennesker har flyktet fra landet.