Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Regjeringen lanserer ny Kina-strategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen holdt tirsdag 14. august det første møtet i sitt nyopprettede Kina-forum. Utenriksminister Jonas Gahr Støre presenterte regjeringens Kina-strategi, mens utviklingsminister Erik Solheim orienterte om norsk utviklingssamarbeid med Kina.

- Det er en bred strategi med vekt på økt markedsadgang, klimautfordringer, fordelingspørsmål og internasjonalt samarbeid med Kina. Samtidig vil vi videreføre den åpne dialog vi har med Kina om styrking av demokrati og menneskerettigheter, sier utenriksminister Støre.

- Gjennom vår Kina-strategi ønsker regjeringen å legge til rette for et bredt samarbeid mellom offentlige myndigheter og aktører i næringslivet, innen forskning og utdanning og frivillige organisasjoner som er engasjert i Kina-spørsmål, sier Støre.

- Kinas framvekst er den viktigste utviklingen verden har sett de siste 30 årene.  Ikke noen historisk prosess har brakt så mange mennesker ut av fattigdommen på så kort tid som det som nå skjer i Kina, tilføyer utviklingsminister Solheim.

- Veksten i Kina fører med seg enorme miljøproblemer, og dette innser kineserne selv.  Kina er et stort land, Norge et lite, og det er ikke mangel på penger som er det største problemet. Det er innen miljøteknologi og kunnskap Norge kan bidra så det vil kunne utgjøre en reell forskjell for Kina, sier Erik Solheim.

Les regjeringens Kina-strategi her.

 

Til toppen