Historisk arkiv

Norge gir 20 millioner kroner til kampen mot kjønnslemlestelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim annonserte i dag at Norge vil bidra med 20 millioner kroner til et internasjonalt fond for å beskytte jenter mot omskjæring i 16 land. Fondet er nylig opprettet av FNs befolkningsfond (UNFPA) og FNs barnefond (UNICEF).

– Kjønnslemlestelse er en brutal krenkelse av kvinner og barns grunnleggende menneskerettigheter. Ifølge Verdens helseorganisasjon omskjæres daglig cirka 6 000 jenter. Bekjemper vi denne praksisen, bidrar vi til å styrke kvinners og jenters stilling, forbedre mødres helse og redusere barnedødeligheten, sa utviklingsministeren da han sammen med statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og likestillingsdepartementet orienterte organisasjoner og presse om Norges arbeid mot kjønnslemlestelse i Norge og internasjonalt.

Nestleder Dan Toole i UNICEF, utviklingsminister Erik Solheim og nestleder Purnima Mane i UNFPA. Foto: de Brisis/UD

Gjennom støtten til fondet vil Norge bidra til dialog med lokale og nasjonale myndigheter og religiøse ledere, til å mobilisere media og støtte lokale aktiviteter, forskning og kapasitetsbygging.

- Juridisk beskyttelse mot kjønnslemlestelse er viktig, men erfaringen viser at dette alene ikke er nok. Det er i lokalsamfunnene man må skape diskusjon om problemet, slik at holdningene og deretter tradisjoner kan endres. Mye av arbeidet vil derfor fremdelses måtte skje i regi av lokale organisasjoner, sa utviklingsministeren.

Med bidraget til FN-fondet dobler Norge innsatsen mot kjønnslemlestelse internasjonalt.

– Den nyeste rapporten fra Norad bekrefter at innsatsen nytter. Antallet jenter som omskjæres går ned i Tanzania og Kenya, til dels også i Etiopia og Eritrea. Gjennom vår internasjonale innsats vil også omfanget av praksisen i Norge kunne reduseres, sa utviklingsministeren.

Mer informasjon om Norad-rapporten finnes på Norads nettsider www.norad.no.

Pressekontakt:
Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, tlf. 99 40 93 23.