Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Internasjonalt forbud mot klasevåpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- I tråd med Soria Moria-erklæringen tok regjeringen initiativ til et forbud mot klasevåpen for halvannet år siden. At vi allerede nå ser ut til å ha et forbud på plass er svært gledelig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Med forbehold om at denne avtalen blir formelt vedtatt fredag, er det en historisk begivenhet at vi nå har kommet frem til enighet om et internasjonalt forbud mot klasevåpen. Dette er en seier for humanitærretten. Vi har fått til en sterk og omfattende avtale. Forbudet vil gjelde klasevåpen med uakseptable humanitære konsekvenser, som i praksis vil bety at all klaseammunisjon som har blitt benyttet i krig frem til i dag nå blir forbudt. Dette betyr blant annet at Norge nå må destruere de klasevåpen vi har liggende på lager, sier Støre.

- Norge og Irland har vært viktige pådrivere i denne prosessen. Jeg har i dag hatt et møte med min irske kollega i Dublin. Det var et konstruktivt møte hvor vi blant annet diskuterte veien videre frem mot Oslo, hvor avtalen skal signeres 3. desember i år. Det blir nå viktig å få så mange stater som mulig til å slutte seg til avtalen, og det er dette både myndigheter og det sivile samfunn nå må arbeide for frem mot desember, sier utenriksministeren.

- Jeg har også møtt koalisjonen av humanitære organisasjoner, CMC, FN og den internasjonale Røde Kors-bevegelsen i dag. De har gjort en kjempeinnsats i denne prosessen, sammen med Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet. Den brede alliansen mellom regjeringer og det sivile samfunn har igjen vist sin styrke, slik vi så det i arbeidet med minekonvensjonen i 1997. I dag vil jeg takke dem for innsatsen, deres unike kunnskap og kompetanse fra felten. De har veldig mye av æren  for et strålende resultat. Og så vil jeg takke den norske delegasjonen som har gjort en utrettelig innsats fra dag én. Jeg er veldig stolt av dem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.