Historisk arkiv

Styrking av klimasamarbeidet mellom Kina og Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og viseformann og minister i National Development and Reform Commission (NDRC) Xie Zhenhua, undertegnet i Beijing i dag en rammeavtale for samarbeid og dialog om klima mellom Norge og Kina.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og viseformann og minister i National Development and Reform Commission (NDRC) Xie Zhenhua, undertegnet i Beijing i dag en rammeavtale for samarbeid og dialog om klima mellom Norge og Kina. Under henvisning til det langvarige miljøsamarbeidet mellom de to land, ga minister Xie uttrykk for sterk interesse for et tettere bilateralt klimasamarbeid med Norge.

- Den globale klimautfordringen kan ikke løses uten Kina. Avtalen gir en plattform for et tettere klimasamarbeid mellom de to land og er samtidig et uttrykk for at Kina ser med interesse på hva Norge kan bidra med. Den omhandler spørsmål som kvotekjøp, karbonfangst og lagring, fornybar energi og tilpasning til klimaendringene. Gjennom avtalen etableres en bilateral dialog om de internasjonale klimautfordringene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

På norsk side vil arbeidet koordineres av Utenriksdepartementet og ledes av spesialråd for energi- og klimaspørsmål, Bjørn Tore Godal. De øvrige fagdepartementene vil delta aktivt i arbeidet og levere det faglige grunnlaget. Det tas sikte på et første møte under avtalen i løpet av året.

 - Avtalen inngåes mellom myndighetene, men det er et viktig poeng fra vår side at norsk næringsliv og forskning skal bli involvert, uttaler Støre.

Under besøket vil Utenriksministeren også åpne et klimasymposium, med utgangspunkt i klimaendringene i Arktis og polarforskningen som også Kina driver fra sin forskningsstasjon i Ny-Ålesund.