Historisk arkiv

Solheim går i bresjen for å gi kvinner mer makt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Kvinner må få mer makt. Det vil lønne seg økonomisk. Hvis vi virkelig ønsker å gjøre noe med fattigdommen i verden, kan vi ikke stenge halvparten av befolkningen ute fra arbeidslivet og politikken, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

– Kvinner må få mer makt. Det vil lønne seg økonomisk. Hvis vi virkelig ønsker å gjøre noe med fattigdommen i verden, kan vi ikke stenge halvparten av befolkningen ute fra arbeidslivet og politikken, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.   

I dag er Solheim i København for å slutte seg til en internasjonal kampanje for kvinners likestilling og innflytelse. Solheim har takket ja til å delta i et nettverk av forkjempere, ledet av den danske utviklingsministeren Ulla Tørnæs. Nettverket skal jobbe for økt internasjonal oppmerksomhet om behovet for å styrke kvinners posisjon og deltakelse i særlig det økonomiske liv, og for økte investeringer til fordel for kvinner i utviklingsland.  

Verdensbanken har nylig advart mot at de fleste land ikke vil klare å nå FNs tusenårsmål innen 2015, spesielt målene om redusert barsel- og barnedødelighet.  

– Kvinners likestilling og innflytelse har fått altfor lite oppmerksomhet internasjonalt. Økonomisk uavhengighet er en betingelse for kvinners frigjøring og likestilling. Når kvinner får utdanne seg og jobbe, virker det også positivt inn på blant annet deres egen og barnas helse, hvor mange barn de får, og for barnas mulighet til utdanning. Derfor er det å gi kvinner mer innflytelse ikke bare et mål i seg selv, men avgjørende for å oppnå flere av FNs tusenårsmål. Det er rett og slett smart økonomi, sier Solheim.  

Mer enn 20 land har i dag arbeidslover som hindrer kvinner fra å ha samme frihet til arbeid som menn. I flere land må gifte kvinner ha tillatelse fra sin mann for å få lov til å starte egen forretning. 

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, direktør i Verdensbanken Ngozo Okonjo-Iweala (midten) og Afrikabankens president Donald Kaberuka diskuterte kvinner og likestilling under konferansen "Empowerment of women" i København 17. april. Foto: UD Danmarks utviklingsminister Ulla Tørnæs har tatt initiativet til kampanjen som bidra til et krafttak for kvinner og likestilling. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har takket ja til å være en av kampanjens forkjempere. Foto: UD

- Det er store utfordringer når det gjelder kvinners deltakelse i det formelle arbeidsmarkedet, tilgang til inntekt og kreditt, og rett til arv og eiendom. Myndighetene i de enkelte land har et stort ansvar for å sikre kvinners rettigheter og deltakelse, men vi må også jobbe mot næringlivet. Også norske bedrifter må gjøre mer for å bidra til likestilling i sine aktiviteter utenlands. Og vi må se etter flere muligheter i offentlig-private partnerskap, for eksempel når det gjelder mikrokreditt, sier Solheim.

Solheim vil også motta en fakkel, som forplikter til ekstra innsats. Over 100 fakler skal gå verden rundt og mobilisere til innsats for kvinners rettigheter og likestilling fram til FNs toppmøte om tusenårsmålene i september 2008.   

Les mer om nettverket ”The MDG3 Champion Network” og København-konferansen ”Economic Empowerment of Women” på konferansens nettsider

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, mobiltlf. 99 40 93 23.