Historisk arkiv

Irans Chargé d’affaires innkalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I anledning innsettelse av Irans president Ahmadinejad for en ny fireårsperiode, har UD i dag innkalt landets Chargé d’affaires i Norge for å uttrykke bekymring for menneskerettighetssituasjonen i landet.

- Norge har gitt uttrykk for bekymring for situasjonen til fengslede demonstranter, politikere, journalister og menneskerettighetsforsvarere i Iran. Rapporter om bruk av tortur i fengslene er spesielt alvorlig, sier Støre.

- Norge oppfordrer iranske myndigheter til å løslate fengslede, og til å behandle alle fanger i tråd med den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter som også Iran har tiltrådt. Vi har også understreket at det er helt uakseptabelt at medarbeiderne til nobelprisvinner Shirin Ebadi ved Senteret for menneskerettighetsforsvarere har blitt arrestert, sier utenriksministeren.

- Vi oppfordrer dessuten Iran til å la FNs spesialrapportører i menneskerettighetsspørsmål besøke landet slik at de kan rapportere til FNs menneskerettighetsråd om situasjonen, sier Støre.