Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Utenriksministeren reagerer sterkt på dødsstraff i Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg reagerer sterkt på at de to norske statsborgerne har blitt dømt til døden. Norge er en prinsipiell motstander av dødsstraff, og jeg vil ta kontakt med Kongos utenriksminister for å formidle dette budskapet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre etter at to nordmenn har blitt dømt til døden i DR Kongo.

Utenriksministeren har følgende kommentarer til domsavsigelsen som i dag ble avgitt i Kisangani, DR Kongo, hvor to norske statsborgerer ble dømt til døden:  

- Jeg reagerer sterkt på at de to norske statsborgerne har blitt dømt til døden. Norge er en prinsipiell motstander av dødsstraff, og jeg vil ta kontakt med DR Kongos utenriksminister for å formidle dette budskapet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

- Jeg vil understreke at rettssikkerheten til de to må ivaretas, og at vi holder kongolesiske myndigheter ansvarlige for deres sikkerhet. Jeg vil også be om at Norges synspunkter formidles til de rette myndigheter i Kisangani, sier Støre. 

- Vi vil også ta sterkt avstand fra at de er dømt for spionasje til fordel for Norge. Vi tar også avstand fra domslutningen om at den norske stat står solidarisk ansvarlig for erstatningen. Norge er ikke part i denne saken, sier utenriksministeren. 

- Representantene fra UD vil forbli i Kisangani inntil videre for å bistå de norske statsborgerne i denne vanskelig situasjonen, og for å vurdere hva slags hjelp de vil trenge framover, sier utenriksministeren. 

Norges ambassadør til DR Kongo vil i dag møte kongolesiske myndigheter i Kinshasa for å formidle dette budskapet. Det samme vil vi gjøre overfor DR Kongos ambassade i Stockholm.

Til toppen