Historisk arkiv

Norge protesterer mot at Shirin Ebadi er fratatt Nobels fredspris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge reagerer sterkt på opplysningene om at iranske myndigheter har fratatt Shirin Ebadi fredsprisen fra 2003. Irans Chargé d’affaires har i sakens anledning vært innkalt til Utenriksdepartementet.

Norge reagerer sterkt på opplysningene om at iranske myndigheter har fratatt Shirin Ebadi fredsprisen fra 2003. I går ettermiddag ble Irans Chargé d’affaires innkalt til Utenriksdepartementet.

- Det er første gang at et lands myndigheter konfiskerer Nobels fredspris. Medaljen og diplomet er fjernet fra Ebadis bankboks sammen med andre eiendeler som ble oppbevart samme sted. Vi er sjokkert og stiller oss uforstående til en slik handling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Statssekretær Gry Larsen møtte i går Irans Chargé d’affaire og protesterte over at Ebadi er fratatt prisen.  Statssekretæren uttrykte også alvorlig bekymring over behandlingen av Ebadis ektemann. Tidligere i høst ble han arrestert i Teheran og alvorlig slått. Utbetalinger av hans pensjon er blitt stanset og hans bakkonti er blokkert.

Det er ikke første gang norske myndigheter tar opp situasjonen til fredsprisvinner Ebadi. Flere ganger de siste årene har Norges regjering uttrykt alvorlig bekymring over iranske myndigheters behandling av Ebadi, blant annet over stengingen av hennes menneskerettighetssenter for ett år siden.

Forfølgelsen av Ebadi og hennes familie viser i følge utenriksministeren at ytringsfriheten står sterkt under press i Iran.

- I møtet med Irans Chargé gjorde vi det klart at Norge fortsetter det internasjonale arbeidet for beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere, og at utviklingen i Iran følges nøye, sier Støre.