Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Nora Sveaass gjenvalgt til FNs torturkomité

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Nora Sveaass har gjort en god jobb i FNs torturkomité og har utmerket seg med høy integritet og et sterkt personlig engasjement, sier Jonas Gahr Støre i en kommentar til at den norske psykologen er gjenvalgt som medlem i FNs torturkomité.

- Sveaass’ faglige bakgrunn og sterke fokus på torturofres situasjon gir et verdifullt bidrag til bredden og kvaliteten i komitéens arbeid, sier utenriksministeren. 

FNs torturkomité overvåker statenes etterlevelse av FNs torturkonvensjon. Komiteen består av 10 uavhengige eksperter som behandler statenes rapporter om gjennomføringen av konvensjonen nasjonalt. I tillegg behandler komitéen individklager mot stater som har akseptert en slik ordning. FNs torturkonvensjon har 146 statsparter. 

Nora Sveaass er for tiden det eneste norske medlemmet i FNs traktatorganer. Hun er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, Universitet i Oslo, og formann i menneskerettighetskomiteen til Norsk Psykologiforening. Sveaass har arbeidet med flyktninger og torturofre i mange år. 

Sveaass ble fremmet som nordisk kandidat til torturkomitéen og ble valgt for fire nye år med 78 av 128 stemmer 13. oktober. De øvrige kandidatene som ble valgt inn i FNs torturkomité ble fremmet av henholdsvis Kina, Marokko, Italia og Spania. De øvrige medlemmene kommer fra USA, Ecuador, Senegal, Chile og Kypros. 

- Arbeidet mot tortur er en sentral prioritet for denne regjeringen og vi er svært glade for at Sveaass stilte til gjenvalg til dette viktige overvåkningsorganet, sier utenriksminister Støre. 

Mer om FNs torturkomité her.

Til toppen