Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Norge hilser Kosovo-erklæring velkommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge hilser velkommen den klare rådgivende uttalelsen som i dag ble avgitt av Den internasjonale domstol i Haag i spørsmålet om Kosovos uavhengighetserklæring.

Domstolen har fullt ut bekreftet at Kosovos uavhengighetserklæring av 17. februar 2008 ikke brøt med folkeretten. Dette er i tråd med Norges syn. Norge anerkjente Republikken Kosovo 28. mars 2008.

-Vi gjentar vår fulle støtte til FN-paktens prinsipper og til den internasjonale domstolen, som er FNs overordnede dømmende organ. Jeg hilser uttalelsen fra Haag-domstolen velkommen. Vi oppfordrer nå Republikken Serbia og Republikken Kosovo om å samarbeide fullt ut om å legge gamle stridigheter bak seg for å sikre en bedre fremtid i regionen sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge stemte for anmodningen fra FNs generalforsamling om en rådgivende uttalelse og deltok i rettsforhandlingene for Domstolen.

-Norge anser ikke at det foreligger noen generell rett til løsrivelse i henhold til folkeretten. Det var et helt spesielt  hendelsesforløpet i Kosovo knyttet til konfliktene på Balkan. Det skapte en unik situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Til toppen