Historisk arkiv

Fare for økonomisk krise for palestinerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den palestinske befolkningen er truet av en alvorlig økonomisk krise fordi støtten til Det palestinske selvstyret uteblir. En krise vil ramme befolkningen i Gaza særlig hardt. – Alle givere bør gjøre en ekstra innsats for palestinerne i sommer og høst, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Den palestinske befolkningen i er truet av en alvorlig økonomisk krise fordi støtten til Det palestinske selvstyret uteblir. En krise vil ramme befolkningen i Gaza særlig hardt. – Alle givere bør gjøre en ekstra innsats for palestinerne i sommer og høst, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Min oppfordring går til alle givere og særlig til naboer og arabiske land, om å vise sjenerøsitet og solidaritet i forkant av Ramadan, sier Støre.

Norge leder giverlandsgruppen for palestinerne hvor partene og giverne møtes for å koordinere bistanden til palestinerne. Hittil i år ligger giverne på etterskudd med over 150 millioner amerikanske dollar og det ser ut til at bare halvparten av behovet for budsjettstøtte dekkes for inneværende år.

- Dette skjer samtidig som de siste tre års høye økonomiske vekst i Det palestinske området er i ferd med å avta. Inntektene fra skatter og avgifter er blitt lavere enn forventet. Fayyad-regjeringen har derfor besluttet å halvere lønnen til alle offentlig ansatte. Kutt i lønningene er bekymringsfullt med tanke på sikkerhetssituasjonen på Vestbredden utover høsten, sier utenriksministeren.

Det er akutt behov for økte tilskudd utover høsten. Halvparten av tilskuddene til Det palestinske selvstyret går til Gaza, i form av lønn til offentlige ansatte og til sosiale ytelser for befolkningen. Norges bidrag på 43 millioner amerikanske dollar ble overført i mai.

De største giverne til Det palestinske selvstyret er EU og USA. Saudi Arabia og Gulf-landene er viktige givere og har gitt store bidrag tidligere.

Utenriksminister Støre understreker avslutningsvis at det hviler et særlig ansvar på Israel for å fjerne hindringer for den palestinske økonomiens vekstkraft. - Jeg oppfordrer Israel til å systematisk bedre betingelsene for palestinsk verdiskaping og til å lette dagens blokade av Gaza, sier Støre.

President Abbas og Jonas Gahr Støre i Oslo, 18. juli.

President Abbas og Jonas Gahr Støre i Oslo, 18. juli. (Marta B. Haga, Utenriksdepartementet)