Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Norge øker støtten til Elfenbenskysten til 100 millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge gir 30 millioner kroner ekstra til Elfenbenskysten. Pengene skal gå til gjenoppbygging og forsoning. Målet er å bidra til å stabilisere situasjonen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte denne uken Elfenbenskysten for å støtte opp om freden og arbeidet med forsoning. Solheim besøkte blant annet Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker den katolske misjonen i Duékoué, vest i Elfenbenskysten der et stort antall internflyktninger har søkt tilflukt i en enorm flyktningleir. Det var i dette området de verste massakrene skjedde under konflikten mellom tidligere president Laurent Gbagbo og hans etterfølger, Alassane Ouattara. Foto: Trond Viken, UDDuékoué vest i landet, der de verste massakrene skjedde under den fire måneder lange konflikten.

- Kvinner i flyktningleiren fortalte meg hjerteskjærende historier. I plyndrede hus like ved var kulehull og hodeskaller tause vitner om grusomhetene som har skjedd her, sier Solheim.

Nå håper han samfunnshjulene kan komme igang igjen og at landet kan reise seg.

- Det er ille å se ødeleggelsene og lidelsene konflikten har ført til. Samtidig kunne dette gått langt verre. Det er bra at den valgte presidenten Allasane Ouattara har overtatt makten. Men han har en stor oppgave foran seg. Militser må avvæpnes, lov og orden må på plass. Han må legge til rette for forsoning, sier Solheim.

Fra før har Norge gitt 60 milioner kroner i nødhjelp og penger gjennom FNs nødhjelpsfond (CERF). Dermed er den samlede støtten fra Norge på 100 millioner kroner.

Alassane Ouattara vant presidentvalget i november i fjor med 54 prosent av stemmene mot Laurent Gbagbo som fikk 46 prosent. Gbagbo nektet å gi fra seg makten, og i april ble han pågrepet etter en kort krig. Harde kamper og plyndring i Abidjan og i vestlige deler av landet har ført til store lidelser. Opp mot 1 million mennesker er på flukt i sitt eget land.

Bilder fra feltbesøket kan hentes på UDs Flicker-side: www.flickr.com/utenriksdept

****

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 37. Det er det samme som i ukeblader. Les mer om kampen for et enklere språk i staten hos Klarspråk.no.  

Til toppen