Historisk arkiv

Krever politisk løsning på krisen i Libya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det finnes ingen militær løsning på krisen i Libya. Arbeidet må starte for å forberede en politisk løsning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksminister Støre deltok tirsdag 29. mars på London-konferansen om Libya. I møtet oppfordret Støre alle parter til å dreie fokus over fra det militære til det sivile og politiske.

- Bruk av militær makt var og er nødvendig for å beskytte sivilbefolkningen. Men militær makt vil ikke kunne skape en varig politisk løsning. I første omgang må vi nå få partene i Libya til å inngå en våpenhvile og innlede forhandlinger om en overgang til et nytt, demokratisk styre. Det er også avgjørende at humanitære hjelpeorganisasjoner får fri adgang, sier Støre som uttrykte sterk uro for den forverrede humanitære situasjonen for sivilbefolkningen som følge av kamphandlingene.

 - Vi er alle enige om at Gaddafi har mistet sin legitimitet som leder og bør gå av. Men det er ikke vår oppgave å avgjøre Libyas politiske fremtid, det er heller ikke en del av FN-resolusjonen. En politisk prosess må være inkluderende. Verken Libya eller det internasjonale samfunnet er tjent med at landets politiske og administrative infrastruktur blir ødelagt, sier Støre.

 Norge mener det er viktig at Den arabiske liga og Den afrikanske union tar aktivt del i den videre politiske prosessen. Norge støtter forslaget om å etablere en internasjonal gruppe som kan samordne Libya-innsatsen og bistå spesialutsendingen til FNs generalsekretær.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad, +47 995 22 026