Historisk arkiv

Solheim bekymret for situasjonen på Afrikas Horn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har vært i en av Kenyas mange flyktningleire for ofre for sultkatastrofen. Han er svært bekymret over situasjonen på Afrikas Horn.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har vært i en av Kenyas mange flyktningleire for ofre for sultkatastrofen. Han er svært bekymret over situasjonen på Afrikas Horn.

- Det er grusomt å se hvor urettferdig verden er. Her er det treåringer som veier mindre enn nyfødte babyer. Mange av barna jeg har møtt kommer sannsynligvis til å dø. Jeg er selv småbarnsfar, og merker hvordan denne ufattelige tragedien gjør sterkt inntrykk på meg, sier Solheim.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker flyktningleiren i Dadaab i Kenya. Leiren ligger på grensen til Somalia. 12 millioner mennesker er direkte rammet av tørke- og matvarekrisen ifølge FN.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker flyktningleiren i Dadaab i Kenya. Leiren ligger på grensen til Somalia. 12 millioner mennesker er direkte rammet av tørke- og matvarekrisen ifølge FN. Foto: Trond Viken, UD

Sultkatastrofen i Somalia og landene rundt, ofte kalt Afrikas Horn, blir stadig verre. Hver dag kommer tusenvis til flyktningleirene i Etiopia og Kenya, ifølge FN. Inne i Somalia flykter mange også til den krigsherjede hovedstaden Mogadishu. Nå er flere enn 12 millioner mennesker direkte rammet av tørke- og matvarekrisen. De har ikke mat.

- Bare i Sør-Somalia er 640.000 barn akutt feilernærte. Jeg tror ingen av oss egentlig fatter omfanget av katastrofen, mener Solheim.

Norge er et av de landene som har bidratt med mest penger til sultkatastrofen. Så langt har Norge gitt 273 millioner kroner i nødhjelp til de tørkerammede områdene. Pengene går gjennom FN, Røde Kors og norske organisasjoner som jobber i området.

- Vi vurderer hele tiden om Norge skal bidra med mer penger. Men nå må også andre land komme mer på banen. Jeg oppfordrer også det norske folk å støtte de store organisasjonene som gjør en fantastisk jobb for å hjelpe i tragedien, sier Solheim.

Hovedårsaken til katastrofen er den langvarige konflikten i Somalia. Landets regjering har svak legitimitet og mesteparten av landet er under den islamistiske opprørsbevegelsen al Shebabs kontroll. Krigen har gjort lokalsamfunnene svært sårbare, selv for naturlige variasjoner i klimaet.

- Utfordringene i Somalia er enorme. På sikt er det bare politiske løsninger som kan dra landet ut av det uføret det er i. Men nå må verdenssamfunnet stille opp for å hjelpe i denne akutte humanitære krisen, oppfordrer Solheim.

Mye peker i retning av mer omfattende endringer i klimaet i regionen. De siste årene har det vært lengre og hyppigere tørkeperioder. I den ene regnperioden i fjor uteble regnet helt.

Bilder fra reisen (til fri redaksjonell bruk) publiseres fortløpende på UDs Flickr-konto: www.flickr.com/utenriksdept

Les mer om hva Norge gjør for å hjelpe ofrene for katastrofen på UDs nettsider.

Pressekontakt for intervjuavtaler og detaljer om programmet: Informasjonssjef Trond Viken (med på reisen), mobil: 992 18 303, e-post: trv@mfa.no

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 38. Det er det samme som i ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.