Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Statsbudsjettet

Satser mer på klima og fornybar energi i fattige land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen gir 27,8 milliarder kroner til utvikling i fattige land i 2012. Det er et rekordhøyt bistandsbudsjett. Innsatsen for klima, fornybar energi og landbruk øker.

Regjeringen gir 27,8 milliarder kroner til utvikling i fattige land i 2012. Det er et rekordhøyt bistandsbudsjett. Innsatsen for klima, fornybar energi og landbruk øker. 

Bistandsbudsjettet for 2012 er 1 prosent av anslått bruttonasjonalinntekt (BNI).  

– For å få til utvikling i fattige land trenger folk strøm. Det er nøkkelen til utvikling. Skoleelever må ha leselys. Strøm må til for å oppbevare medisiner. Mangel på strøm gjør sårbare grupper ekstra sårbare. Energi er også en forutsetning for investeringer i framtidens næringsliv, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

1,4 milliarder mennesker har ikke strøm. Regjeringen satser på fornybar energi for å sikre både klima og utvikling. Samtidig øker satsingen på å bevare skog, og skaffe folk som lever av skog andre måter å livnære seg på. Les mer her. Nødhjelp og humanitær bistand prioriteres også, sammen med menneskerettigheter og helse.  

– Kvinner og barns rettigheter er viktige for oss. Kvinner må i større grad få makt over egne liv. Fremdeles dør for mange kvinner og barn under fødsel. Vi kan ikke akseptere at dette er den farligste dagen i mange kvinners liv, sier Solheim. 

Regjeringen fortsetter arbeidet med å slette gjeld for de fattigste landene. Norge støtter også den viktige jobben frivillige organisasjoner gjør. 

– Regjeringen vil prioritere Afrika også i 2012. Fattige land må tilpasse seg klimaendringene. Dette krever at vi tenker nytt, særlig i landbruket. Vi har sett at tørke og sult gir ufattelige lidelser på Afrikas Horn, sier Solheim. 

Krig, korrupsjon og undertrykking hindrer utvikling. Regjeringen fortsetter arbeidet for fred. Norge er med på å bygge opp fattige lands evne til å styre seg selv. Mange land trenger bedre systemer for skatt og for å få glede av egne naturressurser. Samtidig fortsetter kampen mot ulovlige pengestrømmer ut av fattige land. 

– Jeg er stolt over nok et rekordhøyt budsjett for norsk utviklingssamarbeid. Men fattige land trenger også flere investeringer. Derfor styrker vi innsatsen for å koble bistandspenger til gode investeringer som skaper utvikling, sier Solheim. 

Regjeringen foreslår størst økning på disse områdene:

  • Utvikling av fornybar energi øker med 255 millioner kroner.
  • Klima- og skogsatsingen øker med 387 millioner kroner.
  • Klimatilpasning og utvikling av klimarobust landbruk øker med 159 millioner kroner.
  • Nødhjelp, humanitær bistand og menneskerettighetsarbeidet øker med 246 millioner kroner. 

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker, mobil: 913 95 000 (ikke sms).

****

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 40. Det er det samme som i en vanlig avistekst. Les mer om kampen for et enklere språk i staten hos Klarspråk.no.

Til toppen