Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Statsbudsjettet

Ny rapport om samstemt politikk for utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim legger i dag fram den første rapporten om hvordan norsk politikk påvirker utviklingen i fattige land.

- Utvikling handler om mer enn bistand. Politiske valg vi gjør i Norge påvirker utviklingen i fattige land. Vi vil at politikken vi fører skal ha positive ringvirkninger, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Rapporten viser flere eksempler på at norsk politikk er samstemt med internasjonale utviklingsmål. Den viser at de norske departementene er bevisste hvordan politikken påvirker fattige land. Samtidig viser rapporten at det er områder hvor Norge kan gjøre det bedre.

- Det vi gjør for å fremme egen velferd og egne interesser har positive og negative virkninger i andre land. Dette er det viktig at vi er klar over og skaper debatt om. Rapporten kan hjelpe oss til å utforme en mer utviklingsvennlig politikk, sier Solheim. 

Rike land drar ofte nytte av positive sider av andre lands politikk. Samtidig klarer de å motstå de negative effektene. Det gjør ikke alltid fattige land. Rapporten omtaler en rekke viktige områder: tilgang på forskning, utdanning og teknologi, handel og investeringer, helse, fred, sikkerhet, menneskerettigheter, likestilling og ikke minst klimapolitikk.

- Politiske valg vi gjør her i Norge merkes der ute i verden. Vi har en tydelig stemme på mange områder. Derfor må det vi gjør hjemme henge sammen med det vi gjør i fattige land, så vi ikke spenner beina under oss sjøl, sier Solheim.

Betydningen av en samstemt norsk politikk for utvikling ble belyst i en offentlig utredning i 2008. Stortingsmeldingen ”Klima, konflikt og kapital” fulgte opp. Nå ønsker regjeringen at den nye rapporten kan bidra til debatt.

Les hele rapporten her

Pressekontakt:
Pressevakten for utviklingssaker, mobil 913 95 000 (ikke sms).

****

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 40. Det er det samme som en vanlig avistekst. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.

 

 

Til toppen