Historisk arkiv

Støre: Bør vurdere sanksjoner mot Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg fordømmer syriske myndigheters arrestasjoner, vold og drap på sivile. Politiske ledere som retter det militære maktapparatet mot egne innbyggere mister sin legitimitet. I slike tilfeller bør det internasjonale samfunnet vurdere å svare med sanksjoner, sier utenriksminister Støre.

- Jeg fordømmer syriske myndigheters arrestasjoner, vold og drap på sivile. Politiske ledere som retter det militære maktapparatet mot egne innbyggere mister sin legitimitet. I slike tilfeller bør det internasjonale samfunnet vurdere å svare med sanksjoner, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Syriske myndigheter har slått brutalt ned på demonstrasjonene som har funnet sted de siste ukene. Internasjonale mediers manglende tilgang til Syria gjør det vanskelig å gi en eksakt beskrivelse av situasjonen, men det rapporteres om flere hundre drepte og flere tusen arresterte.  

- Fra norsk side vil vi på det sterkeste oppfordre president Assad til å gå i dialog med demonstrantene for å møte deres legitime krav. Det er nå avgjørende at syriske myndigheter åpner for en politisk prosess som peker frem mot frie valg, sier Støre.  

Norge støttet aktivt opp om FNs menneskerettighetsråds vedtak 29. april om å gi FNs høykommissær for menneskerettigheter i oppdrag å gjennomføre en undersøkelse av overgrep og grove menneskerettighetsbrudd i Syria så snart som mulig. Målet er å få alle fakta på bordet og sikre at de ansvarlige stilles til ansvar.