Historisk arkiv

Felles ansvar for at tostatsløsningen kan bli en realitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Vi har et felles ansvar for å bidra til at tostatsløsningen blir en realitet. Det er derfor helt nødvendig å verne om de institusjonene som vil danne grunnlaget for den palestinske statsdannelsen, sier utenriksminister Espen Barth Eide som søndag ledet møtet i giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) i New York.

– Vi har et felles ansvar for å bidra til at tostatsløsningen blir en realitet. Det er derfor helt nødvendig å verne om de institusjonene som vil danne grunnlaget for den palestinske statsdannelsen, sier utenriksminister Espen Barth Eide som i dag ledet møtet i giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) i New York. 

AHCL-møtet drøftet hvordan det palestinske statsbyggingsprosjektet skal kunne videreføres i en tid med store utfordringer i palestinsk økonomi. 

Etter tre år med styrking av palestinske institusjoner og sterk økonomisk vekst, står palestinerne nå overfor en akutt økonomisk krise. Dette skyldes i hovedsak en kombinasjon av okkupasjonens virkninger, lavere giverbidrag og lavere palestinske inntekter enn forventet. 

– Giverne har i møtet bekreftet at de vil fortsette å bidra til finansiell stabilitet i en vanskelig situasjon. Samtidig er det enighet om at kun lettelser i okkupasjonens stengningsregime kan skape bærekraftig utvikling. Tilgang til land, vann og andre ressurser i israelskkontrollerte områder på Vestbredden er avgjørende, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

I rapportene fra IMF, Verdensbanken og FN som ble presentert under møtet, ble det understreket at israelske myndigheter må legge bedre til rette for palestinsk næringsvirksomhet på Vestbredden inkludert Øst-Jerusalem og i Gaza. 

– Palestinerne må fortsette sine økonomiske reformer, men det kan ikke forventes at resultatene fra reformarbeidet vil kunne bedre den økonomiske situasjonen alene, sier Eide. 

Giverlandsgruppen opprettholdt konklusjonen om at palestinske myndigheter er institusjonelt rede til å danne en palestinsk stat. 

FN, ved visegeneralsekretær Jeff Feltman var vertskap for AHLC-møtet, som samlet palestinernes finansminister Nabil Kassis, og Israels viseutenriksminister Danny Ayalon, sammen med EUs høyrepresentant for utenrikssaker Catherine Ashton, Kvartettens utsending Tony Blair og representanter fra sentrale giverland. 

Les møtelederens oppsummering av AHLC-møtet (vedlagt).

Pressemeldingen på arabisk.