Historisk arkiv

Norge dobler innsatsen: 1,2 milliarder kroner til familieplanlegging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Familieplanlegging handler om kvinner og jenters rett til å bestemme over egen kropp, sier utviklingsminister Heikki Holmås. Kvinner i fattige land bør selv ha mulighet til å planlegge hvor mange barn de skal ha. Derfor ønsker Norge å doble støtten med 150 millioner kroner årlig fram mot 2020.

- Familieplanlegging handler om kvinner og jenters rett til å bestemme over egen kropp, sier utviklingsminister Heikki Holmås. Kvinner i fattige land bør selv ha mulighet til å planlegge hvor mange barn de skal ha. Derfor ønsker Norge å doble støtten med 150 millioner årlig fram mot 2020. 

– Norge gir 150 millioner nye kroner til familieplanlegging i 2013. Norge har for tredje år på rad blitt kåret til verdens beste land for mødre. Da må vi vise solidaritet og bidra for mødre og barn i de landene som er på bunn, sier Holmås. 

Holmås lanserte doblingen sammen med andre land og organisasjoner under et toppmøte i London 11. juli. I tillegg til 150 nye norske millioner neste år, er intensjonen å holde denne doblingen fram til 2020 – til sammen 1,2 milliarder kroner. 

– Den dagen et nytt barn kommer til verden skal være den lykkeligste dagen i en kvinnes liv. Men for mange mødre og barn er denne dagen livsfarlig.  Jeg besøkte selv Niger nylig. Halvparten av jentene er gift og får sitt første barn før de er 15 år gamle. Gjennomsnittskvinnen får syv barn. Å gi disse jentene retten til selv å velge når de skal få barn, og hvor mange barn de skal ha, er avgjørende, sier Holmås. (Her kan du hente reportasjebilder fra Niger-besøket). 

Hvert år dør så mange som 287.000 kvinner i forbindelse med graviditet og fødsel. Mange flere får livsvarige skader og lidelser. Når moren dør, er det også stor sannsynlighet for at barnet dør. Nesten alle mødre som dør under fødsel lever i fattige land. Over halvparten av dem lever i Afrika. 

- Mange fattige kvinner har ikke mulighet til å planlegge når de skal få barn. 215 millioner kvinner i fattige land mangler tilgang på informasjon, prevensjon, svangerskapskontroll, flinke nok helsepersonell og trygg abort. 

En tredjedel av alle mødre som dør og en femtedel av nyfødte dødsfall kunne vært unngått med familieplanlegging. 

- Det er ganske lett å forebygge disse dødsfallene og skadene. Det har skjedd mye bra de siste årene for kvinners rettigheter og likestilling. Det er viktig for bedre helse for mødre og barn. Men det er fremdeles en lang vei å gå. Norge kan hjelpe, og det er viktigere enn noen gang. Støtte til familieplanlegging samtidig som vi gir jentene muligheten til grunnleggende utdanning, er kanskje det viktigste likestillingsgrepet vi kan ta i verden i dag, sier Holmås. 

Mellom 1990 og 2010 har mødredødeligheten blitt halvert. Men i mange land er særlig kvinners rettigheter knyttet til kropp og helse kontroversielle. All erfaring, særlig i Norge, viser at utvikling i et land avhenger av at kvinners ressurser og kompetanse brukes fullt ut. 

Nyttige lenker:

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Simenstad (med Holmås til toppmøtet i London): rhs@mfa.no, mobil 917 17 459, eller pressevakten: 913 95 000 (ikke sms)