Historisk arkiv

Sudan og Sør-Sudan undertegner avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sudan og Sør-Sudan er enige om en avtale som avklarer viktige spørsmål om olje, statsborgerskap, sikkerhet og grenser.

- Det er svært gledelig at Sudan og Sør-Sudan nå har oppnådd enighet om viktige spørsmål for de to landene. Jeg håper avtalen gjennomføres raskt. Norge vil støtte dette arbeidet. Den afrikanske union fortjener anerkjennelse for tilretteleggingen av forhandlingene, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Avtalen, som ble undertegnet av de to landenes presidenter torsdag, kom på plass etter flere runder med harde forhandlinger i Addis Abeba ledet av Den afrikanske union (AU).

- De to landene har nå vist verden at de velger å samarbeide for å løse felles problemer. Vi deler målet om to levedyktige stater som skaper framtidshåp for alle innbyggere og vil fortsette å samarbeide med begge land, sier utviklingsminister Heikki Holmås.

Selv med dagens enighet er det en rekke vanskelige spørsmål som gjenstår. Forhandlingene mellom opprørerne (SPLM-N) i delstatene Blånilen og Sør-Kordofan i Sudan og regjeringen i Khartoum har hittil vært nærmest resultatløse. Internasjonale humanitære aktører får ikke slippe inn i de opprørskontrollerte områdene der den humanitære situasjonen er kritisk. Sudan inngikk i august en intensjonsavtale med Den arabiske liga, FN og AU om adgang for internasjonale humanitære aktører, men det er uenighet om hvordan avtalen skal settes ut i live. 

- Partene må finne en politisk løsning på konflikten i Sør-Kordofan og Blånilen. Vi oppfordrer Sudan og SPLM-Nord til å innlede direkte forhandlinger på grunnlag av Sikkerhetsrådets resolusjon 2046 og Sudan til umiddelbart å gi humanitær adgang til alle områder i Sør-Kordofan og Blånilen, sier utenriksminister Eide.