Historisk arkiv

Gledelig avtale om Syrias kjemiske våpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er svært gledelig at Russland og USA nå har blitt enige om en avtale om fjerning av Syrias kjemiske våpen. Dette er et betydelig fremskritt for diplomatiet i det som så langt har vært en fastlåst konflikt. Russland og USA skal berømmes for at de har klart å arbeide seg frem til denne enigheten. Jeg håper dette kan være et første skritt mot en ny diplomatisk giv for også å få slutt på borgerkrigen i Syria, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

USA og Russland annonserte i formiddag at de er kommet til enighet om en avtale om hvordan det syriske regimets beholdning av kjemiske våpen skal ødelegges. Avtalen innebærer at Syria må levere en liste over sitt arsenal av kjemiske våpen, og hvor disse befinner seg, innen én uke. Hvis Assad-regimet ikke etterlever avtalen vil det åpnes for en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som muliggjør bruk av makt.

- Norge har sammen med en hel verden fordømt bruken av kjemiske våpen i Syria. Samtidig har det vært viktig for oss å slå fast at det er Sikkerhetsrådet som har ansvaret for å reagere på slike alvorlige brudd på folkeretten. Dagens avtale er et tydelig signal om at bruken av kjemiske våpen ikke aksepteres av det internasjonale samfunnet. Det er derfor i seg selv viktig at USA og Russland nå er enige om å gå til Sikkerhetsrådet for å forankre det som videre skal skje, sier Eide.

Syria annonserte fredag at de ønsker å slutte seg til konvensjonen mot kjemiske våpen (CWC).

- Syria har allerede i dag omfattende samarbeidsforpliktelser med det internasjonale samfunn uavhengig av kjemivåpenkonvensjonen. Det er likevel positivt at Syria nå har meddelt at de er rede til å tiltre konvensjonen, som en av de aller siste landene i verden. Det er avgjørende at syriske myndigheter samarbeider fullt ut med det internasjonale samfunnet for å få til en raskest mulig løsning på den aktuelle situasjonen. Dette gjelder også i spørsmål som kommer i tillegg til kjemivåpenkonvensjonens egne forpliktelser, sier utenriksminister Eide.

Som medlem av eksekutivrådet i organisasjonen for kjemivåpenkonvensjonen (OPCW) vil Norge fortsette å jobbe for at det lille antall stater som fortsatt ikke har tilsluttet seg konvensjonen snarest mulig gjør dette.