Historisk arkiv

Norge tiltrer traktaten om vennskapelige forbindelser og samarbeid i Sørøst-Asia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har i Brunei tiltrådt traktaten om vennskapelige forbindelser og samarbeid i Sørøst-Asia (TAC). Utenriksminister Espen Barth Eide og utenriksministrene fra de ti Asean-landene deltok under signeringsseremonien.

Norge tiltrådte i Brunei i dag trakten om vennskapelige forbindelser og samarbeid i Sørøst-Asia (TAC). Utenriksminister Espen Barth Eide og utenriksministrene fra de ti Asean-landene deltok under signeringsseremonien. 

- Norges langvarige engasjement i regionen og vår tro på multilaterale løsninger gjør det naturlig for Norge å slutte seg til TAC, sier utenriksminister Eide. 

- Som utadvendt handelsnasjon med globale interesser i maritim sektor, i klima- og energispørsmål, i tillegg til å være betydelig investor, er Norge allerede tungt til stede i Sørøst-Asia, sier Eide. 

I lys av utviklingen i verden er videre samarbeid med Asean likevel nødvendig: 

- Regionale organisasjoner er i dag høyst relevante. Utviklingen av felles normer og verdier, fredelig konfliktløsning og økonomisk integrasjon, skjer i stadig større grad regionalt. For å forstå og for å kunne påvirke den globale dagsordenen trenger vi kontakt mellom så vel som innad i regioner, sier Eide.

Norge vil bidra til tettere samarbeid med Asean ved opprette et norsk fond for samarbeidsprosjekter i Asean-området. 

- Fondet skal brukes på utvalgte temaer av regional  betydning som er  i tråd med Aseans egne prioriteringer, sier Eide. 

Detaljene vil bli utarbeidet i en egen samarbeidserklæring mellom  Asean og Norge. 

Traktaten om vennskapelige forbindelser og samarbeid (TAC) er en samarbeidspakt mellom Asean-landene og partnerland av organisasjonen. Traktaten ble først signert i februar  1976 av lederne i datidens Asean-land (Filippinene, Indonesia, Malaysia, Singapore og Thailand) og er siden blitt endret tre ganger for å kunne omfatte ikke-medlemsland og regionale organisasjoner. Ikke-Asean-medlemmene  Papua Ny-Guinea, Kina, India, Japan, Pakistan, Sør-Korea, Russland, New Zealand, Mongolia, Australia, Frankrike, Øst- Timor, Bangladesh, Sri Lanka, Nord- Korea, USA, EU og Storbritannia er i dag en del av avtalen.