Historisk arkiv

Gledelig at Iran løslater politiske fanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er gledelig at Iran har besluttet å løslate en rekke politiske fanger inkludert menneskerettighetsforkjemperen Nasrin Sotoudeh. Jeg håper at løslatelsen av disse fangene vil være et viktig første skritt mot ytterligere forbedringer i menneskerettighetssituasjonen i Iran under president Rouhani, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Iran løslot 18. september seksten samvittighetsfanger. Blant de løslatte er den kjente advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Nasrin Sotoudeh. Sotoudeh og flere av de andre løslatte ble fengslet i samband med protestene knyttet til gjenvalget av tidligere president Mahmoud Ahmadinejad i 2009.

- Jeg har personlig tatt opp Nasrin Sotoudehs sak med iranske myndigheter. Modige aktivister som Sotoudeh spiller en avgjørende rolle i forsvaret av menneskerettighetene. Det er viktig at hun får gjenoppta sin advokatpraksis og at reiseforbudet mot henne oppheves, sier Eide.

Norge har gjentatte ganger tatt opp situasjonen for politiske fanger og menneskerettighetsforkjempere i Iran.

- Beskyttelse av menneskerettighetene er en hovedpilar i norsk utenrikspolitikk. Sentralt i dette arbeidet står innsatsen for menneskerettighetsforkjempere. Selv om den nylige løslatelsen av samvittighetsfanger i Iran er gledelig må vi ikke glemme at det fortsatt sitter mange slike fanger i iranske fengsler. Flere av disse er aktivister som har jobbet for å forbedre menneskerettighetssituasjonen i landet. Fra norsk side vil vi fortsette å fokusere på Iran og menneskerettigheter, sier utenriksministeren.