Historisk arkiv

Værvarsel til folket!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Afrika står overfor enorme klimautfordringer, med stadig oftere stormer, flommer og tørke. I tillegg er det verdens mest sårbare kontinent, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Utviklingsministeren lanserer i dag et nytt program som skal bidra til at brukervennlig og forståelig klimainformasjon når ut til de mest sårbare menneskene i Afrika.

- Et annerledes klima kan ha katastrofale følger for fattige bønder og fiskere som er avhengige av været for å klare seg. Derfor er det ekstra viktig at de får rask tilgang til oppdatert værinfo, sier Holmås.

Støtten er på 60 millioner kroner fordelt over tre år. Pengene går til relevante FN-organisasjoner, andre organisasjoner og akademia. Pengene styrker den norske innsatsen for å bygge opp globale klimatjenester, ledet av Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO).

- Nå ønsker vi å gå et skritt videre for å sikre at informasjonen kommer frem til dem som trenger det, enten det er bønder i tørkeutsatte områder, fiskere, kystbefolkning, helsepersonell, hjelpeorganisasjoner eller myndigheter, sier Holmås.

Derfor oppfordrer utviklingsministeren FN-organisasjoner, akademia, frivillige organisasjoner og privat sektor til å inngå partnerskap og bidra til dette viktige arbeidet.

Generalsekretær Michel Jarraud i Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) er i Oslo i forbindelse med seminaret Let’s talk about the weather – and start preparing for changes! Han vil presentere status for klimasituasjonen i verden og diskutere hvordan vi kan møte utfordringene sammen med Holmås, direktør for Meteorologisk institutt Anton Eliassen samt Jan Egeland, som har vært aktiv i oppbyggingen av rammeverket for klimatjenester.

Se mer informasjon om seminaret.

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker, telefon 913 95 000