Historisk arkiv

Norge gir 30 millioner kroner til Mali

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen gir 30 millioner kroner til FNs fond for Mali. Regjeringen åpner for å bidra til en eventuell FN-ledet fredsoperasjon i Mali.

– Norge gir nå 20 millioner kroner til FNs arbeid i Mali. Pengene er øremerket innsatsen for menneskerettigheter i landet og for å forberede valget, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Ytterligere 10 millioner kroner vil bli gitt til FNs giverfond for den afrikanske Mali-styrken AFISMA, øremerket sivile politienheter og menneskerettighetsobservatører.

– Pengene kommer i tillegg til den årlige norske bistanden på 80 millioner kroner til Mali. Norge har jobbet i Mali siden 80-tallet. Vi vurderer ytterligere bidrag fortløpende i nær dialog med myndighetene, FN og andre givere, sier Holmås.

- Lokaladministrasjon og rettsstaten må gjenopprettes snarest mulig i frigjorte områder i Mali. Dersom lokalbefolkningen ikke opplever en slik utvikling, risikerer vi at områdene faller tilbake i islamistenes kontroll. Behovene er store og umiddelbare, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Norge støtter forslaget om å opprette en fredsbevarende FN-operasjon i Mali. Regjeringen vil vurdere å bidra til en slik styrke om Sikkerhetsrådet oppretter den, sier utenriksministeren.

Norske bidrag til FN-ledede operasjoner i Afrika er i tråd med regjeringserklæringene fra Soria Moria.

Den afrikanske styrken som nå bygges opp vil etter planen inngå i den foreslåtte FN-operasjonen. Dette diskuteres nå i FNs sikkerhetsråd. Et FN-mandat vil gjøre finansieringen av operasjonen, logistikken og kommandoforholdene enklere. En FN-operasjon antas hovedsakelig å bestå av afrikanske styrker, samtidig som den vil åpne for ikke-afrikanske bidrag.

EU har besluttet å sende inntil 200 instruktører for opplæring av den maliske hæren. Norge vil i denne omgang prioritere en eventuell FN-ledet operasjon og ikke bidra til EU-styrken.

Norge er en betydelig giver av humanitære bistand, både gjennom FN og frivillige organisasjoner som allerede er aktive i Mali. Norges bidrag til FNs nødhjelpsfond vil møte noen av de umiddelbare behovene. Norge står rede til å vurdere ytterligere bidrag.