Historisk arkiv

Norge arbeider for internasjonal våpenhandelsavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Uansvarlig og ulovlig handel med våpen koster årlig mange menneskeliv og forårsaker store lidelser. Når de internasjonale forhandlingene om en internasjonal våpenhandelsavtale starter opp igjen i New York, vil Norge stå på for en sterk og robust avtale, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Uansvarlig og ulovlig handel med våpen koster årlig mange menneskeliv og forårsaker store lidelser. Når de internasjonale forhandlingene om en internasjonal våpenhandelsavtale starter opp igjen i New York, vil Norge stå på for en sterk og robust avtale, sier utenriksminister Espen Barth Eide.  

Mandag 18. mars starter en ny forhandlingsrunde i FN i New York for å få til en internasjonal avtale om handel med konvensjonelle våpen (Arms Trade Treaty). Forhandlingskonferansen vil strekke seg frem til 28. mars.  

Forrige forhandlingsrunde i juli 2012 strandet på grunn av manglende enighet og anmodning om mer tid til forhandlinger, blant annet fra USAs side.  

- Den nye forhandlingsrunden om en våpenhandelsavtale kan bli den siste i sitt slag i regi av FN. Det er derfor viktig at alle deltakere strekker seg og gjør sitt ytterste for å skape fremdrift i forhandlingene. En god avtale vil kunne redusere de humanitære konsekvensene forbundet med uansvarlig og ulovlig handel med våpen, sier utenriksminister Eide.

Forhandlingene vil bygge på det man oppnådde under konferansen i juli i fjor. Som den gang kreves det enighet blant alle FNs medlemsland om avtaleteksten. Stridsspørsmålene omfatter blant annet hvilke våpentyper som skal inkluderes, hvorvidt ammunisjon skal være omfattet av avtalen, hvilke kriterier som skal anvendes ved vurderinger av eksportlisenser for våpen og hvor strenge disse kriteriene skal være. 

- Vi skal gjøre vårt for å få på plass en god avtale. Det er likevel ikke tvil om at forhandlingene også denne gang blir krevende på grunn av kravet om enighet og de mange ulike interesser som gjør seg gjeldende på våpenhandelsområdet. Dersom vi lykkes, vil det være en viktig milepel i arbeidet med å få redusert væpnet vold på global basis og for FNs renommé på nedrustnings- og våpenkontrollområdet, sier Eide.