Historisk arkiv

Første stortingsmelding om internasjonal kulturinnsats

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norsk kulturliv seiler i medvind hjemme og ute. Derfor er jeg glad for å lansere stortingsmeldingen om regjeringens internasjonale kulturinnsats, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Stortingsmeldingen er den første samlede fremstilling av regjeringens internasjonale kulturinnsats. Meldingen er utarbeidet i nært samarbeid med kulturministeren og utviklingsministeren.

- I mange land vet folk navnet på en norsk forfatter, men ikke så mye mer hva slags land Norge er. Kulturen kan være inngangen til Norge, sier utenriksministeren.

Regjeringen foreslår å styrke norsk kultur i utlandet ved blant annet å opprette en reisestøtteordning for private gallerier som ønsker å delta på sentrale mønstringer i utlandet.  Etter initiativ fra kulturlivet foreslår regjeringen å opprette en mentorordning der etablerte norske kulturaktører i utlandet kan dele kunnskap og innsikt med kolleger som ønsker å etablere seg utenfor Norge.

- Det er en viktig oppgave å legge til rette for at norske kunstnere og kulturaktører kan ta del i, og gi retning til, den globale kultursamtalen. Økningen i det internasjonale arbeidet er en viktig del av kulturløftet, sier kulturminister Hadia Tajik.

- Kulturen er en byggestein for vår identitet – den gir oss tilhørighet og stolthet. Dette er viktige verdier også i fattige land. Å uttrykke seg kulturelt og oppleve kultur er en menneskerett. I for mange land er det risikabelt å ytre seg i en fri, kunstnerisk sammenheng. Norges kulturbistand skal være med på å bedre kunstneres arbeidsvilkår og rettigheter, sier utviklingsminister Heikki Holmås.