Historisk arkiv

Norge dobler støtten til en poliofri verden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge gir 50 millioner kroner ekstra til kampen mot polio som fremdeles finnes i tre land: Pakistan, Afghanistan og Nigeria.

- Målet vårt er å utrydde polio fullstendig, slik vi har lykkes i å utrydde andre smittsomme sykdommer som særlig rammer barn. India har vært poliofritt i ett år – det er et stort gjennombrudd. Målet er realistisk, men ressurskrevende, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.  

Det er gjort store framskritt i arbeidet for en verden uten polio. I 1985 fantes sykdommen i 125 land.  I dag finnes polio kun i tre. Verden har lykkes i å redusere omfanget av polio med 99 prosent.

Områdene som fortsatt har poliosmitte er fattige, de er uten et fungerende helsevesen og uten helsearbeidere til å sette vaksiner. Det krever derfor store ressurser fra verdenssamfunnet å drive vaksinekampanjer i disse områdene.

I den siste tiden har det vært flere angrep på helsepersonell som jobber med å vaksinere barn mot polio i Pakistan. Rykter om at vaksinasjonsprogrammet er et påskudd for å skade barn og spionere på Pakistan skal være bakgrunnen for angrepene.

- Dette er helt uakseptable handlinger og vitner om vrangforestillinger og mangel på kunnskap. Det er behov for et siste felles krafttak i kampen mot polio, og det vil Norge bidra til, sier Holmås.

Norge har støttet arbeidet mot polio i flere år, i tett samarbeid med Unicef, WHO og andre giverland. Norge har derfor gitt en ekstra bevilgning til det globale initiativet for å utrydde polio med 50 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til de 50 millioner Norge allerede har gitt i støtte gjennom WHO for 2012.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Hege T. Magnus, mobil 941 42 792, eller pressevakta for utviklingssaker, tlf 913 95 000 (ikke sms).

***

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lett å lese. Utviklingsministerens rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Denne pressemeldingen har en verdi på 37. Det er det samme som i skjønnlitteratur og ukeblader. Les mer om kampen for et bedre og klarere språk i staten hos Klarspråk.no.