Historisk arkiv

FN vedtar ny internasjonal avtale om våpenhandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Norge er lettet og glade over at våpenhandelsavtalen endelig er i havn, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Etter flere år med vanskelige forhandlinger har FNs generalforsamling for første gang vedtatt en internasjonal våpenhandelsavtale som regulerer kjøp og salg av konvensjonelle våpen.

– Norge er lettet og glade over at våpenhandelsavtalen endelig er i havn, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Etter flere år med vanskelige forhandlinger vedtok FNs generalforsamling i dag for første gang en internasjonal våpenhandelsavtale som regulerer kjøp og salg av konvensjonelle våpen. 

- Dette er samlet sett en avtale som vil medvirke til å få redusert menneskelige lidelser forbundet med uansvarlig og ulovlig handel med våpen. Den representerer en viktig milepæl for FN i arbeidet med våpenkontroll, sier utenriksminister Eide. 

Den nye avtalen omfatter et bredt spekter av konvensjonelle våpen, inkludert ammunisjon og deler og komponenter til slike våpen. Dette har vært et viktig krav for Norge, men et kontroversielt spørsmål i forhandlingene fordi flere land blant annet ikke ønsket at ammunisjon skulle være en del av avtalen. 

- Avtalen inneholder også viktige forbud og kriterier knyttet til eksportlisenser, brudd på internasjonal humanitærrett, internasjonale menneskerettigheter, organisert kriminalitet og terrorisme i importstatene, sier utenriksminister Eide. 

Våpenhandelsavtalen ble vedtatt med stort flertall i Generalforsamlingen. 154 land stemte for, 23 avsto og kun tre land, Iran, Nord-Korea og Syria stemte imot.  

Den internasjonale våpenhandelsavtalen vil tre i kraft når 50 land har ratifisert den, og det er åpning for fremtidige endringer. 

- Dette er en viktig start i arbeidet med å styrke internasjonale normer og regler for handel med våpen, sier utenriksminister Eide.