Historisk arkiv

Holmås bekymret over manglende rettssikkerhet i Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Jeg er bekymret over den manglende rettssikkerheten i Somalia, særlig for kvinner og journalister. Norge vil fortsatt legge stor vekt på demokratiutvikling og menneskerettigheter i vårt samarbeid med somaliske myndigheter, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Nylig ble en 27 år gammel kvinne og en journalist dømt til ett års fengsel etter en angivelig falsk anklage om voldtekt. En lokal rettsinstans dømte henne for å ha fornærmet offentlige myndigheter etter voldtektsanklagene mot menn fra sikkerhetstjenesten. Saken har skapt stor oppmerksomhet både internt i Somalia og internasjonalt.  

– Somalia må styrke arbeidet for menneskerettighetene i Somalia. Dette er spesielt viktig for kvinner og andre utsatte grupper, og helt avgjørende for en vellykket utvikling i landet, sier Holmås. 

En uavhengig ekspertkomite undersøker beskyldninger om grove krenkelser av blant andre journalister og kvinners rettigheter. Komiteen har 13 medlemmer, der fire er kvinner, og flere kjente menneskerettighetsaktivister og representanter for frivillige organisasjoner er med. Komiteen ledes av den anerkjente kvinnelige advokaten og menneskerettighetsaktivisten, Maryam Yusuf Sheikh Ali. 

– Det er viktig at myndighetene i Somalia nå tar initiativ for å styrke menneskerettighetene i landet. Voldtekter og grove krenkelser av kvinners rettigheter har lenge vært et stort problem i Somalia, etter over 20 år med lovløshet. Somalia har også vært et av de farligste landene å jobbe i for journalister, sier Holmås.  

Bare i 2012 skal 18 pressefolk ha blitt drept, og en rekke andre er blitt grovt trakassert.

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker, telefon 913 95 000.