Historisk arkiv

Krever respekt for sivile i krig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Verdenssamfunnet må sammen diskutere hva vi kan gjøre for å gjenvinne respekten for humanitærretten, sier utenriksministeren Espen Barth Eide. Eide åpnet torsdag en global konferanse om beskyttelse av sivile i Oslo.

Representanter fra flere enn 90 land, militære eksperter og humanitære organisasjoner er samlet i Oslo torsdag og fredag for å diskutere hvordan humanitærretten kan styrkes i praksis, som i militær utdanning og trening så vel som i skarpe operasjoner. 

Flyktningebarn
Sivile rammes hardest i militære konflikter. Her syriske flyktningebarn i Kilis leir i Tyrkia. (Foto: Svein Michelsen, UD)

- Respekten for humanitærretten er under sterkt press. Dette ser vi ikke minst i Syria, der partene begår daglige, alvorlige overgrep mot sivile. Humanitærretten gjelder for alle parter og i enhver væpnet konflikt, sier utenriksminister Eide. 

Sammen med Argentina, Indonesia, Uganda og Østerrike har Norge over flere år arrangert regionale seminarer verden over for å begrense overgrep mot sivile i konflikt. 

- Bildet er ikke bare negativt. I noen områder ser vi at krigførende parter prøver å leve opp til humanitærretten, sier Eide. 

Internasjonal humanitærrett har klare regler for krigføring. Den pålegger partene i en væpnet konflikt å beskytte sivilbefolkningen. Likevel ser vi daglig eksempler på at det er de sivile som rammes hardest når konflikten raser.

- Eksperter fra regjeringer, militære, humanitære organisasjoner og sivilsamfunnet må sammen diskutere erfaringer og finne ut hvilke tiltak som bidrar til å beskytte sivile, sier Eide.

Konferansen skal munne ut i konkrete anbefalinger og forslag til hvordan parter i væpnet konflikt kan styrke beskyttelsen av sivile.