Historisk arkiv

Norge øker støtten til Somalia til en halv milliard kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Somalia er inne i en kritisk fase. Norge vil bidra til at den positive utviklingen ikke går i revers. Derfor øker vi nå utviklingsstøtten med 150 millioner kroner og styrker samarbeidet med den somaliske regjeringen, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås deltar på Somaliakonferansen i London
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås deltar på Somaliakonferansen i London (Utenriksdepartementet/Astrid Sehl)

Utviklingsministeren deltar i dag på den internasjonale høynivåkonferansen om Somalia i London. Konferansen ledes av Somalias president Hassan Sheikh Mohamud og statsministeren i Storbritannia, David Cameron.

- Hovedfokuset på konferansen er sikkerhet og politisk stabilitet, hvilket er helt essensielt for å få landet opp å stå. Norge vil også være en stor bidragsyter til humanitær innsats og utviklingsarbeid. Folk i Somalia har det veldig vanskelig etter to tiår med krig. Helsesituasjonen er blant de verste i verden, utdanningstilbudet er veldig svakt og 70 prosent av ungdommen i landet er uten arbeid. Somaliere i eksil trenger et levedyktig samfunn å vende tilbake til, sier Holmås.

En fersk FN-rapport viser at hungersnød og sviktende matsikkerhet førte til at nærmere 260 000 mennesker mistet livet i Somalia fra oktober 2010 til april 2012, hvilket er dobbelt så mange som tidligere anslått.

- Det er fortsatt et enormt problem med matmangel på grunn av konflikter, klimaendringer, økte matvarepriser og ekstrem fattigdom. Over 1,7 million mennesker i Somalia trenger humanitær støtte og over 215,000 barn er akutt feilernært og risikerer å dø av sult. Norge bidrar allerede stort til den humanitære innsatsen i Somalia. Vi øker nå utviklingsbistanden kraftig for å støtte folk i å bli bedre rustet til å takle kriser, og for å få til en positiv samfunnsutvikling i tråd med den somaliske regjeringens prioriteringer, sier Holmås.

I 2012 var den totale norske støtten til Somalia og somaliske flyktninger i regionen rundt 360 millioner kroner. For 2013 vil utviklingsbistand og overgangsmidler økes med cirka 150 millioner kroner, slik at den samlede bistanden for Somalia blir i overkant av 500 millioner kroner.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl, mob 922 84 752, astrid.sehl@mfa.no (med på reisen)