Historisk arkiv

Oppfordrer Sikkerhetsrådet til å ta ansvar i Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge fordømmer de stadig grovere overgrepene mot den syriske befolkningen, nå til og med Scud-raketter, og jeg oppfordrer Sikkerhetsrådet til å vise handlekraft, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Norge fordømmer de stadig grovere overgrepene mot den syriske befolkningen, nå til og med Scud-raketter, og jeg oppfordrer Sikkerhetsrådet til å vise handlekraft, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Ifølge FN er mer enn 70 000 syrere drept siden konflikten startet i 2011, og mer enn 40 000 flykter hver uke. Millioner er internt fordrevne. Mange av de som er igjen i Syria utsettes for ubeskrivelig vold. I senere tid har det syriske regimet gjort seg skyldig i bruk av ballistiske Scud-raketter og splintbomber rettet direkte mot sivile. Respekten for grunnleggende humanitære prinsipper er nærmest ikke-eksisterende, og mer enn halvparten av Syrias offentlige sykehus er blitt skadet i krigføringen. Også deler av den syriske opposisjonen har begått grove overtramp.  

- Det er meget alarmerende at FN rapporterer om systematisk bruk av seksuell vold mot kvinner, barn og menn fra regimets side. I vårt arbeid for å hjelpe ofrene for volden i Syria legger vi stor vekt på å hjelpe ofrene også for denne formen for overgrep, sier Eide. 

- Overgrepene mot sivilbefolkningen kan ikke passere ustraffet. De ansvarlige for grove krigsforbrytelser må bli stilt til ansvar. Derfor oppfordrer jeg Sikkerhetsrådet til å henvise konflikten i Syria til Den internasjonale straffedomstol, fastslår Eide. 

Sikkerhetsrådets medlemmer, og særlig de fem faste medlemmene, bærer et særlig ansvar for den internasjonale handlingslammelsen. Mangelen på et samlet budskap til partene i konflikten betyr at det ikke legges tilstrekkelig press på Assad-regimet om å stanse overgrepene og beskjed til alle parter om å stanse voldsbruken. Det betyr også at det ikke foreligger noe omforent politisk budskap til de mange gruppene som utgjør opposisjonen i Syria. Sikkerhetsrådets medlemmer må snarest mulig finne sammen om en felles holdning og foreskrive felles tiltak for å få slutt på blodsutgytelsene. 

Norge har en løpende dialog med den syriske Nasjonalkoalisjonen og har gjentatte ganger bedt om at  koalisjonen respekterer humanitære prinsipper, som blant annet gir helsepersonell rett på beskyttelse i væpnet konflikt. 

Norge har siden konflikten startet i 2011 bidratt med 425 millioner kroner i humanitær bistand til de sivile ofrene for Syria-konflikten.