Historisk arkiv

Valget i Pakistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg gratulerer Pakistan med et historisk valg. For første gang i Pakistan vil demokratisk valgte regjeringer avløse hverandre, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Pakistansk demokrati er i utvikling.  Selv om oppsummeringene vil kunne finne mangler og feil ved prosessen, viser valget at den demokratiske viljen finnes. Med valglovsendringer, en uavhengig valgkommisjon og forbedrede valglister er viktige skritt tatt, sier utenriksministeren.

Det var flere kvinnelige kandidater og registrerte velgere enn ved forrige parlamentsvalg. Samtidig ble kvinner i noen områder fremdeles forhindret fra å stemme. Norge har bidratt med støtte både til å øke kvinners deltakelse i valget og til valgkommisjonens arbeid.

- Pakistanske kvinner og menn har trosset trusler om vold for å avlegge sine stemmer. Det har de all grunn til å være stolte av, sier Eide.

Ekstremistkrefter som ikke ønsker demokrati har terrorisert deler av valgprosessen og tatt livet av flere hundre politiske aktivister før valget. Det foreligger ikke offisielle tall for valgdeltakelsen, men foreløpige tall tyder på høyere valgdeltakelse enn ved valget i 2008.