Rapporter fra EU-delegasjonen 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

2009

  • Skuffede miljøvernministre i EU ser frem mot fortsatte klimaforhandlinger

    EUs miljøvernminstre, som møttes i Brussel 22. desember, er skuffet over klimakonferansen i København. EU forblir på sitt reduksjonsmål på 20 prosent. På agendaen sto også naturmangfold og havmiljø og kjemikalier. Miljørådene ved EU-delegasjonen rapporterer.

  • Uenige om handel med tømmer

    Medlemslandene i EU er enige, men avstanden til Europaparlamentet er betydelig. Stridens kjerne er kravene til tømmerhandel og tiltak mot ulovlig hugget tømmer. Miljøråd Knut F. Kroepelien rapporterer.

  • Samferdselsnytt 11-12/2009

    Passasjerrettigheter har preget EUs agenda i november og desember, og det har i perioden også blitt inngått kompromiss på telekom-pakken. Estiske Siim Kallas foreslås som ny transportkommissær og nederlandske Neelie Kroes som kommissær for EUs Digitale Agenda. Les mer om dette og annet i samferdselsnytt fra samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen og rådgiver Jonas M. Helseth.

  • EU inn i 2010 - konkurransepolitikk

    Ved årsskiftet står EU overfor mange utfordringer – ikke minst på det økonomiske området. EU går inn i 2010 med nye spilleregler - Lisboatraktaten - og nye spillere - etter nyvalget Europaparlament i juni og ny Kommisjon fra februar 2010. Til våren skal EU også fastlegge de videre prioriteringer for arbeidet framover – EU 2020. Nedenfor følger en gjennomgang av aktuelle trender sett fra Brussel.

  • Busspassasjerers rettigheter og IKT-strategi

    Politisk enighet om forslag til forordning om busspassasjerers rettigheter, diskusjon om EUs IKT-strategi for de neste fem årene og signering av norsk og islandsk tilslutning til luftfartsavtalen mellom EU og USA. Det var blant sakene på agendaen da transport- tele- og energirådet møttes i Brussel. Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen rapporterer.

  • Rådsmøte jordbruk

    Under rådsmøtet for jordbruk og fiskeri i forrige uke ble i realiteten bare to beslutninger tatt på jordbruksområdet. Det ble delvis politisk enighet om regler for handel med tømmer og det ble vedtatt statsstøtte til oppkjøp av jord i Ungarn og Baltikum. Det rapporterer EU-delegasjonens landbruksråd, Bjørn Eidem.

  • Norge på agendaen til EUs fiskeriministre

    EUs fiskeriministre vedtok denne uken foreløpige kvoter for EUs fiskeflåte på fellesbestandene mellom Norge og EU i Nordsjøen og Skagerrak på et nivå som er 65 prosent av EUs kvoter i 2009. Dette gir EU fleksibilitet til å vedta endelige kvoter i samarbeid med Norge. Fiskeriråd Paul Oma rapporterer fra fiskerirådsmøtet.

  • Nytt om helse- og mattrygghetspolitikken i EU

    Les helse- og mattrygghetsråd Heidi Langaas sin halvårsrapport her. Blant sakene som var til behandling i høst var matinformasjonsforordningen, en prosess som fortsetter i det nye året, og pasientrettighetsdirektivet som er utsatt etter at Rådet ikke ble enige om et kompromiss.

  • Nytt fra EUs justis- og innenriksfelt

    EUs desember-toppmøte vedtok nytt femårsprogram for justis- og innenriksfeltet som fokuserer på borgernes rettigheter og blant annet innebærer utarbeidelsen av en intern sikkerhetsstrategi. Norge har signert avtale om norsk deltakelse i EUs forsterkede politisamarbeid. Les mer om disse sakene og annet som har skjedd på justis- og innenriksfeltet i høst i denne rapporten fra EU-delegasjonen.

  • Transport på agendaen

    Busspassasjerers rettigheter, intelligente transportsystemer og et forenklet rapporteringsregime for skip som ankommer og reiser fra europeiske havner. Det er noen av sakene som står på agendaen til transport-, tele- og energirådet 17. og 18. desember. Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen rapporterer.

  • Rådskonklusjoner om arktiske spørsmål

    Utenriksministrene vedtok i forrige uke konklusjoner vedrørende arktiske spørsmål. Inge Hausken Thygesen rapporterer.

  • Eurogruppen med advarsel til Hellas

    Med Lisboa-traktatens ikrafttredelse er Eurogruppen blitt et formelt organ i EU-systemet og har fått beslutningsmyndighet. Eurogruppen vedtok en advarsel til Hellas for manglende tiltak mot gjeld og underskudd på sitt siste møte. Finansråd Kari Anita Syverud rapporterer om konklusjonene fra Ecofin-rådsmøtet 1. og 2. desember.

  • Økonomi og klima hovedsaker på EU-toppmøtet

    Sverige får mange lovord etter gjennomføringen av et velforberedt møte i Det europeiske råd 10-11. desember. Det fremholdes at det var lite konfliktstoff igjen til toppmøtet som følge av at et effektivt formannskap hadde ryddet unna i forkant. Blant sakene som ble drøftet var finansiering av klimatiltak og økonomisk krisehåndtering.

  • Møte i fiskerikomiteen

    30. november og 1. desember ble det avholdt møte i fiskerikomiteen i Europaparlamentet. Agendaen omfattet blant annet diskusjon av kommisjonens akvakulturstrategi med utgangspunkt i det foreløpige arbeidsdokumentet som rapportøren har utarbeidet. Fiskeriråd Geir Evensen ved EU-delegasjonen oppsummerer.

  • EU og Norge når ikke utdanningsmål

    EU har satt seg fem mål for utdanning som de mente de burde oppnå innen 2010. Så langt er bare ett av målene nådd. Norge gjør fremskritt, men når heller ikke alle de europeiske målene. Utdanningsråd Hanna Marit Jahr rapporterer.

  • Skal diskutere fiskekvoter

    Det avholdes ministerrådsmøte for landbruks- og fiskeriministre i Brussel 14. – 16. desember 2009. Et av de største punktene på dagsorden er kvoter for EUs fiskere i 2010. Fiskeriråd Paul Oma ved EU-delegasjonen oppsummerer agendaen.

  • Det europeiske forskningsområdet under Lisboa-traktaten

    Med Lisboa-traktaten går Det europeiske forskningsområdet (ERA) over fra å være et frivillig, mellomstatlig samarbeid til å bli et delt kompetansefelt mellom EU og medlemslandene. EU-delegasjonens forsknigsråd Tore Grønningsæther rapporterer.

  • Til forsvar for landbrukspolitikken

    I morgen samler Frankrikes landbruksminister, Bruno Le Maire, et flertall av sine kolleger til et møte i Paris. Målet er å forberede seg til ”slaget om forsvaret av en sterk felles landbrukspolitikk”. Det skriver landbruksråd Bjørn Eidem i denne rapporten fra EU-delegasjonen.

  • - Integrert kunnskapstriangel vil styrke Europas innovasjonsevne

    Vil et sofistikert, åpent rankingsystem på europeisk nivå bidra til å vise styrken i det europeiske høyere utdanningsområdet? Det var blant spørsmålene som ble diskutert da EUs utdanningsministre møttes til rådsmøte 26. november. Utdanningsråd Hanna Marit Jahr rapporterer om denne og de andre sakene på agendaen.

  • EUs langsiktige arbeidsmarkedsplan - Konklusjoner fra Rådsmøtet

    Rådsmøtet for sysselsetting, sosialpolitikk, helse og forbrukersaker fant sted i Brussel 30. november. Vi har oppsummert Rådets konklusjoner vedrørende dokumentet ”Promoting labour market inclusion – Recovering from the crisis and preparing for the post-2010 Lisbon Agenda” – med andre ord hvordan EU-landene kan legge en langsiktig arbeidsmarkedsplan etter krisen. Her er hovedpunktene:

  • EUs nye kommissærer

    Kommisjonspresident José Manuel Barroso presenterte fredag sin nye Kommisjon. Han la vekt på at det nye kollegiet på 27 kommissærer, hvorav 13 beholdes fra hans første Kommisjon, representerer både kontinuitet og fornyelse.

  • Utgang av krisen med offentlig-privat samarbeid

    Europakommisjonens generalsekretariat vedtok 19. november 2009 en meddelelse om mobilisering av offentlig-privat samarbeid (OPS) som et virkemiddel for å komme ut av den økonomiske krisa, men også for langsiktig strukturell utvikling av både infrastruktur og tjenester. Rådgiver for energi og samferdsel ved EU-delegasjonen, Jonas M. Helseth, oppsummerer.

  • Jentene overtar akademia

    Jentene overtar akademia i Europa – guttene er solid representert blant ”drop-outs”. Utdanningsråd ved EU-delegasjonen Hanna Marit Jahr rapporterer fra konferansen ”Gender differences in Educational Achievement".

  • Lærerutdanning og skoleledelse

    Rådet (utdanning og kultur) skal ha møte 26. og 27. november. Her skal EUs utdanningsministre behandle en sak om lærerutdanning – grunnutdanning så vel som etter- og videreutdanning - og skoleledelse. Det skriver Hanna Marit Jahr i denne rapporten fra EU-delegasjonen.

  • Europaparlamentet: Rapportør vil forby flere farlige stoffer

    Forbudet gjelder elektroniske og elektriske produkter. Rapportøren foreslår blant annet å forby alle bromerte og klorerte flammehemmere og PVC. Miljøråd Henrik H. Eriksen rapporterer.

  • Nye muligheter for påvirkning

    Lisboatraktaten lanserer en ny måte for EU-borgere å påvirke utformingen av nytt lovverk. John S. Engstrøm rapporterer om borgerinitiativet.

  • Samferdselsnytt 10/2009

    Kommisjonen oppfordrer EUs IKT-industri til å fremlegge forpliktende planer for hvordan den kan bli 20 prosent mer energieffektiv innen 2015. Europaparlamentet og Rådets forhandlere er enige om forordningen om merking av dekk med drivstoffbruk, støy og veigrep. Mens et ekspertmøte konkluderer med at det forventes at transportsektoren vil ha vekst fra 2010. Les om dette og mer i siste samferdselsnytt.

  • EU ligger an til å overoppfylle Kyoto-forpliktelsene

    Nyeste tall indikerer EU-15 med 5 prosents lavere utslipp enn Kyoto-mål.

  • Europaparlamentet diskuterte passasjerrettigheter

    Europaparlamentets (EP) transport- og turismekomite (TRAN) holdt møte 9-10. november 2009. Sentrale saker var bl.a. passasjerrettigheter (fly), handlingsplan for bytransport, intelligente transportsystemer, og lufthavnsikkerhet.

  • Kommisjonen nedtoner muligheten for global avtale i København

    Kommisjonen mener at sjansene for en bindende klimaavtale i København i desember er minimal. Det største hinderet er fortsatt industriland og utviklingslands utslippsmål og finansering.

  • Lisboa-traktatens endringer på utdannings- og forskningsområdet

    Med Lisboa-traktaten blir sport et nytt kompetanseområde for EU, mens forskning og teknologi vil fortsette å være et delt ansvarsområde mellom EU og medlemslandene. 1. desember får EU et nytt traktatgrunnlag, og her oppsummerer forskningsråd Tore Grønningsæter endringene på utdannings- og forskningsområdet.

  • Elektronikkdebatt i Parlamentet

    Utspørring av miljøkommisær Stavros Dimas og diskusjon av revidert regelverk for elektriske og elektroniske produkter, både regelverket for avfallshåndtering (WEEE-direktivet) og for begrensing av farlige stoffer (RoHS-direktivet)stod på agendaen under møte i Europaparlamentets miljøkomité (ENVI), 4.november. Miljøråd Henrik H. Eriksen oppsummerer.

  • Regler for fiskerikontroll samlet i én forordning

    For første gang har EU samlet alle fiskerikontrollreglene i en forordning. Det er en forordning med 116 paragrafer, og den erstatter bestemmelsene i 12 eldre forordninger.

  • Tegn til bedring

    Rapporten fra finansråd Kari Anita Syverud gir en oversikt over de viktigste sakene på det økonomiske og finansielle området i EU. Offisiell statistikk fra EU melder om stadig tydeligere tegn på forbedring i den økonomiske situasjonen, men det er mulig en del av fremgangen drives av midlertidige faktorer. Klimafinansiering, utgangsstrategier og tilsynsstruktur er andre temaer som har vært aktuelle i høst. I tillegg gis det i rapporten en oversikt over utviklingen i arbeidsledigheten og budsjettene i EU, og den oppsummerer konklusjonene fra de viktigste møtene på det økonomiske og finansielle området de siste to månedene.

  • Lisboa og klima på toppmøtet

    EU har nå et klart forhandlingsmandat foran klimatoppmøtet i København i desember. Det var resultatet etter at stats- og regjeringssjefene i EU møttes til toppmøte i forrige uke. I tillegg til klima sto Lisboa-traktaten i fokus, og også her leverte toppmøtet konkrete resultater. EU-delegasjonen rapporterer.

  • Nytt forslag til utslippsgrenser

    Kommisjonen presenterte 28. oktober 2009 forslag til forordning om CO2-reduksjon for "light commercial vehicles", det vil si varevogner, minibusser og lignende.

  • Felles standard for lading av el-biler

    Europeiske bedrifter forplikter seg til utvikling av felles standarder for lade-infrastruktur for el-biler. Det kom fram under en konferanse i Brussel i forrige uke, der også Kommisjonen deltok.

  • Europaparlamentet debatterte Lisboa-traktaten og klima

    Opprettelsen av en ny utenrikstjeneste i EU må bidra til sterkere markering av EUs utenrikspolitikk på en kostnadseffektiv måte, understreker Europaparlamentet. Saker som Lisboa-traktaten, klimafinansiering og EUs nye Østersjøstrategi, som kommer opp på toppmøtet denne uken, ble også diskutert da Europaparlamentet hadde plenumssesjon i Strasbourg 19.- 22. oktober.

  • Endringer i EUs asylpolitikk

    Nye asyldirektiver skal bidra til høyere standard og ytterligere harmonisering og effektivisering av det felles europeiske asylsystem. Det er forventninger om at dette vil redusere sekundære migrasjonsstrømmer i EU. Migrasjonsråd Siw Skjold Lexau rapporterer.

  • Ambisiøs miljøkomité

    Europaparlamentets miljøkomite er mer ambisiøs enn Rådet. De ønsker offentlig bidrag fra EU til utviklingsland på minst 30 milliarder euro årlig. Miljøråd Henrik Eriksen rapporterer.

  • Norge deltok på uformelt konkurranseevnerådsmøte

    Betydningen av EUs indre marked som basis for å fremme økonomisk vekst og sysselsetting og styringen av det europeiske forskningsområdet var blant temaene på agendaen under EUs uformelle konkurranseevnerådsmøte i Umeå 14.-16. oktober. På forskningsdelen av møtet deltok statssekretær Åsa Elvik fra Kunnskapsdepartementet.

  • Transport på agendaen

    Fremtidens transport, mulig forlengelse av forbudet mot flytende væske ombord på fly, båtpassasjerers rettigheter og islandsk og norsk tilknytning til luftfartsavtalen mellom USA og EU sto på agendaen under transport-, tele- og energirådsmøtet i Luxembourg 9. oktober 2009. Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen og rådgiver Jonas Helseth oppsummerer.

  • Ministerrådsmøte for fiskeri og landbruk vedtok ny kontrollforordning

    Denne uken var det ministerrådsmøte for fiskeri- og landbruksministrene. Der ble det fattet vedtak om ny kontrollforordning for EUs fiskerier og vedtak av kvotene og tekniske reguleringer for Østersjøen i 2010. Det var også diskusjoner om fiskeriforhandlingene mellom Norge og EU for 2010. Fiskeriråd Paul Oma rapporterer.

  • - EU-perspektiv bidrar til stabilitet på Balkan

    Kommisjonen anbefaler åpning av medlemskapsforhandlinger med Makedonia og indikerer at Kroatia trolig kan bli ferdig med sine medlemskapsforhandlinger neste år. Søknader fra Albania, Montenegro og Island det siste året understreker EUs fortsatte tiltrekningskraft, sier utvidelseskommissær Olli Rehn. Ambassadesekretær Stian Christensen rapporterer om status for videre utvidelse av EU

  • Økende etterspørsel etter sjømat i EU

    EU-markedet er verdens største sjømatmarked, og Norge er den største tilbyderen av sjømat til EU. Det er ventet at EU må tilføres halvannen millioner tonn mer sjømat i 2030 enn i dag. Europakommisjonen har nylig publisert en rapport om sjømatmarkedet i EU. Fiskeriråd Geir Evensen oppsummerer.

  • Samferdselsnytt 9/2009

    Kommissær Tajani vil styrke det europeiske jernbanebyrået og kommissær Reding truer med lovforslag om eCall. Ny handlingsplan for bytransport lagt frem og luftfartspakken Single European Sky vedtatt. Dette og mer kan du lese om i månedens samferdselsyntt.

  • Irlands ja - en analyse fra Dublin

    En overbevisende seier til ja-siden i det andre irske referendum om Lisboa-traktaten. At rundt 20% av velgerne skifter standpunkt fra nei til ja i løpet av et år, skyldes først og fremst de økonomiske nedgangstider. Her er vurderingene fra den norske ambassadøren i Dublin, Øyvind Nordsletten.

  • Energikomiteen diskuterer gassforsyningssikkerhet

    Europaparlamentet diskuterte for første gang i forrige uke forslaget fra Kommisjonen om gassforsyningssikkerhet. Energiråd Marit Engebretsen rapporterer fra møtet i ITRE-komiteen.

  • EUs strategi foran klimamøtet i København

    I forrige uke diskuterte miljøkomiteen hva som bør være EUs strategi for København-konferansen i desember. Miljøråd Henrik Eriksen ved EU-delegasjonen går her gjennom det første utkastet til resolusjon.

  • Dialog om konkurranseforholdene i matnæringen

    Høstens første Europadialog, med tema effektivitet og markedsforhold for landbruksbasert matnæring, gikk av stabelen i Norway House 28. september. Med deltakere fra Kommisjonen, EUs formannskap, norske myndigheter og næringsorganisasjoner bidro seminaret til viktig dialog mellom Norge og EU på området. EU-delegasjonens landbruksråd og konkurranseråd rapporterer.

  • Handlingsplan for bytransport

    Kommisjonen vedtok 30. september sin handlingsplan for bytransport. Her foreslås 20 konkrete tiltak for å hjelpe lokale, regionale og nasjonale myndigheter til å oppnå en bærekraftig bytransport, rapporterer energi- og samferdselsrådgiver Jonas M. Helseth.

  • Første plenum i Europaparlamentet

    Europaparlamentet hadde 14. – 17. september sin første plenumssesjon etter sommerferien. Sesjonen hadde denne gang en høyere politisk profil enn vanlig, med debatter og innlegg om videre politisk kurs, og utnevnelse av ny president i Kommisjonen på dagsorden. Det kom også klare signal fra parlamentarikerne om at parlamentet bør involveres i sterkere grad - uansett Lisboatraktatens skjebne.

  • EUs posisjoner til G20 i Pittsburgh

    Stats- og regjeringssjefene i EU møttes til en middag torsdag 17. september. Det uformelle toppmøtet la viktige føringer for EUs samordning i forhold til G20-møtet i Pittsburg. I denne rapporten går EU-delegasjonen gjennom resultatet av møtet.

  • Samferdselsnytt 8/2009

    Siste samferdselsnytt har kommet. Les blant annet mer om luftfartsavtale med Indonesia, ny strategi for informasjonssamfunnet, EUs digitale bibliotek og sektoranalyse på post og telekom.

  • Første møte i fiskerikomiteen

    Svensk fiskeriminister skryter av Norge. Mens EUs fiskerikommisær vil erstatte kvotereguleringer med innsatsregulering for å løse EUs problemer med overkapasitet i fiskeflåten og utkast av fisk. Fiskeriråd Paul Oma rapporterer fra Europaparlamentets fiskerikomité.

  • Tilsyn på agendaen

    Et av hovedtemaene for EU på det økonomiske området nå, er kapitaldekningsdirektivet, der Kommisjonen foreslår endringer. Det andre store temaet i høst vil være tilsynsstrukturen for de europeiske finansmarkedene, der det forventes at Kommisjonen vil legge fram et forslag 23. september. Direktivet vil blant annet omhandle beslutningsmyndigheten for de omstrukturerte tilsynsorganene for det finansielle markedet. Les mer i månedsrapporten for juli/august fra finansråd Kari Anita Syverud.

  • EL-biler i EU

    Flere EU-land satser på utvikling av elektriske biler, og Danmark og Frankrike er langt framme både med å ta initiativer til utvikling og utbredelse av el-kjøretøy. I løpet av sommeren har mange EU-land kommet på banen, i denne rapporten oppsummeres EUs satsing på EL-biler fordelt på land.

  • Storpolitisk melkekrise

    Markedssituasjonen for melk er blitt dramatisk forverret og krisen ser ut til å kunne bli langvarig. En storpolitisk melkekrise er havnet i fanget på det svenske formannskapet, skriver landbruksråd Bjørn Eidem i denne rapporten om europeisk melkeproduksjon.

  • Samferdselsnytt 7/2009

    EU har oppdatert listen sin over svartelistede flyselskap og vil få bukt med problemet med tapt bagasje. Fra 1. juli ble det også billigere for EUs mobilbrukere å reise og bruke mobil i andre EU-land. Les mer om dette og annet i rapporten fra samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen og rådgiver Jonas Helseth.

  • Jordbruk+klima på agendaen

    Det svenske formannskapet vil fronte temaet ”jordbruk og klima”. Slik kan EU bidra til at jordbruk får en plass i en eventuell klimaavtale i København i desember. Det skriver landbruksråd Bjørn Eidem i denne halvårsrapporteren om utviklingen i EUs landbrukspolitikk.
     

  • Nytt fra EU om skatt, avgift og toll

    Tollmyndighetene beslaglegger stadig flere piratvarer ved EUs yttergrenser. Finansråd Camilla Ongre rapporterer om dette og andre skatte-, avgifts- og tollsaker.

  • Nytt om EUs flyktning- og migrasjonspolitikk

    Det nye femårsprogrammet for EUs justis- og innenrikspolitikk, Stockholmprogrammet, vil bli Sveriges fokus på området under sitt formannskap. Det vil også bli diskusjoner om ytterligere harmonisering av EUs asylpolitikk. Dette og mer skriver migrasjonsråd Siw Skjold Lexau i denne halvårsrapporteren om flyktning- og migrasjonspolitikken i EU.

  • Nytt byrå på justisfeltet

    Innenfor justis- og innenriksfeltet er det flere store IT-systemer, og Kommisjonen foreslo i slutten av juni at det opprettes et byrå som skal ha ansvaret for driften av disse. Forslaget legger opp til at byrået blir etablert fra 1. januar 2012. Pakken med lovforslag omtales her av delegasjonens migrasjonsråd.

  • Økonomiske saker mai-juni

    EU er rammet av den verste resesjonen på flere tiår, men det er nå enkelte tegn til stabilisering. Årlig inflasjonsrate i euroområdet var negativ i juni. I mai økte arbeidsledigheten til 8,9 prosent for EU. Spania har den største arbeidsledigheten i EU, på 18,7 prosent. Finansråd Kari Anita Syverud rapporterer.

  • Samferdselsnytt 6/2009

    Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen oppsummerer noen viktige saker på slutten av det tsjekkiske formannskapet. Forslaget til utbygging av bredbånd og diskusjoner om nettverks- og informasjonssikkerhet er noen av sakene som omtales.

  • Åpen konsultasjon om utdanningsmobilitet

    Mobilitet står høyt på dagsorden innenfor utdanningsområdet, og Kommisjonen har åpnet en bred konsultasjon om utdanningsmobilitet. Dette og andre saker skriver utdanningsråd Ingveig Astad om i denne rapporten.

  • La fram norsk syn på pasientrettigheter

    Norges syn på EUs forslag til direktiv om pasientrettigheter ved grensekryssende helsetjenester ble overlevert til EU i forrige uke. Det skjedde på EUs uformelle helseministermøte i Jönköping, der statssekretær Rigmor Aasrud deltok. Les mer i rapporten fra EU-delegasjonens Hilde C. Sundrehagen.

  • Svensk formannskap - fiskeri

    Sverige overtok 1. juli formannskapsvervet i EU. På ministerrådsmøtet for fiskeri og landbruk 13. juli, vil svenskene presentere sitt arbeidsprogram for de kommende seks måneder innenfor disse sektorene. Rådsmøtet inneholder for øvrig ikke fiskerisaker.

  • Grønn uke i Brussel

    23.-26. juni arrangerte Europakommisjonen Green Week i Brussel, den mest sentrale årlige miljøkonferansen i Europa. Over 4500 mennesker var med på mer enn 30 sesjoner om klimaspørsmål. Prominente representanter fra politikk, forvaltning, næringsliv og frivillige organisasjoner deltok. Her er EU-delegasjonens rapport.

  • Enighet om revidert forurensningsdirektiv

    Det var miljøvernministermøte i Luxembourg 25. juni, og det ble oppnådd politisk enighet et revidert direktiv om industriforurensning. Miljøråd Kroepelien og miljøråd Eriksen rapporterer.

  • Formannskapet og migrasjonspolitikk

    Svenskene tar over formannskapet onsdag 1. juli og flere aktuelle saker venter dem. Migrasjonsråd Siw Lexau rapporterer om EUs institusjonelle utfordringer og hvordan man skal kunne håndtere justis, innenriks og asylpolitiske spørsmål.

  • Ministerrådsmøte for fiskeri og landbruk 22. og 23. juni

    Mandag 22. og tirsdag 23. juni 2009 ble det avholdt ministerrådsmøte for fiskeri- og landbruk i Luxembourg. Landbrukssakene ble ferdigbehandlet mandag, mens fiskerisakene startet og sluttet tirsdag 23. juni. Møtet ble ledet av den tjekkiske landbruksministeren Jacub Sebesta. Fiskeriråd Geir Evensen rapporterer.

  • EU-toppmøtet gav garantier til Irland

    Det var toppmøte i Brussel 18-19. juni, hvor irene hadde all grunn til å smile, og veien nå er lagt for en ny folkeavstemning om Lisboa-traktaten. Smile kunne også Barroso, som fikk enstemmig politisk støtte til gjenvalg som Kommisjonspresident, og nå kun kan stoppes av Europaparlamentet. EU-delegasjonen rapporterer.

  • Borgerne i fokus i det nye Stockholmprogrammet

    Kommisjonen la 10. juni 2009 frem sitt forslag til nytt femårsprogram for justis- og innenrikssamarbeidet, det såkalte "Stockholm-programmet". Den viktigste grunntanken i forslaget er å bygge et område med frihet, sikkerhet og rettferdighet i borgernes tjeneste gjennom fire politiske prioriteringer. EU-delegasjonen rapporterer.

  • Klimaendringer og sysselsetting

    EU-kommisjonen ved DG Employment arrangerte et seminar 22. og 23. juni i Brussel om konsekvenser av klimaendringene/klimapolitikken for sysselsettingen. Fungerende arbeids- og sosialråd Ola Ribe rapporterer.

  • Rådsmøte for landbruksministrene, juni 2009

    Rådsmøtet (jordbruk og fiskeri) fant sted i går, mandag 22. juni i Luxemburg. Landbruksråd Bjørn Eidem og matråd Harald Ribe rapporterer.

  • Samferdselsnytt 5/2009

    eKom-pakken, Jernbanepakke I og ein ny styringsmodell for internett. Dette og meir les du i femte utgåve av Samferdselsnytt, signert samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen og Jonas Morten Helseth.

  • EUs østlige partnerskap er igangsatt

    Fire uker etter at EU lanserte Det østlige partnerskap i Praha, som søker å styrke de politiske og økonomi forbindelsene med seks postsovjetiske stater, er implementeringen av initiativet nå igangsatt. Det første arbeidsmøtet innenfor den multilaterale rammen ble avholdt i Brussel 5. juni. Ambassadesekretær Mariam Naqvi rapporterer.

  • Kommisjonen presenterer meddelelsen "Future of Transport"

    Kommisjonen presenterte 17. juni 2009 meddelelsen "Future og Transport". Denne vil siden danne utgangspunkt for ny hvitbok for transport, som forventes presentert av den nye Kommisjonen i løpet av 2010. Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen rapporterer.

  • Asyl- og migrasjonsaker på rådsmøtet 4-5. juni

    Det var rådsmøtet for justis- og innenriksministrene 4-5. juni, og den såkalte asylpakken ble diskutert. Migrasjonsråd Siw Lexau rapporterer.

  • Helsepolitikk på rådsmøtet 8-9. juni

    Det var møte i Rådet for sysselsetting, sosialpolitikk og helse- og forbrukersaker (EPSCO) Brussel 8.- 9. juni 2009  (helsepolitiske saker). Der ble blant annet Direktivforslag om grensekryssende helsetjenester, ny legemiddelpakke og vaksineproblematikk for svineinfluensaen diskutert. Helseråd Hilde Sundrehagen rapporterer.

  • Månedsrapport for mai

    Det månedlige ECOFIN-møtet med økonomi- og finansministre fra EU hadde møte den 9. juni om skattesaker i EU den siste måneden. Finansråd Camilla Ongre rapporterer.

  • Rådsmøte for transport-, telekom- og energiministrene

    Det europeisk satelittsystemet Galileo, et konkurransedyktig jernbanenett for frakt og IT-sikkerhet er blant sakene for transport- og telekom-ministrene torsdag. Les mer i denne forhåndsrapporten fra EU-delegasjonens samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen.

  • Uformelt rådsmøte for landbruk, juni 2009

    Det tsjekkiske formannskapet hadde Brno som vertskap i dagene 31.5. til 2.6 og hovedsaken på det uformelle landbruksministermøtet ble diskusjonen om utviklingen av EUs felles landbrukspolitikk i neste langtidsbudsjettperiode. EU-delegasjonens landbruksråd Bjørn Eidem rapporterer.

  • Konkurranseevnerådets møte 29. mai 2009

    Konkurranseevnerådet møttes 28. (industrisaker) og 29. mai (forskningssaker). Siste dag ble det også avholdt møte i "Space Council" mellom EU og European Space Agency (ESA). Under oppsummeres resultatet av møtets forskningsdel, samt en kort status for jordobservasjonsprogrammet GMES, som ble behandlet av "Space Council" og industridelen av konkurranseevnerådet.

  • Rådsmøte for landbruk og fisk

    25. mai var det rådsmøte for landbruks- og fiskeriministrene, med mellom annet forslaget om forenkling av regelverket for den felles landbrukspolitikken på dagsordenen. Landbruksråd Bjørn Eidem rapporterer. 

  • Rådsmøte for fiskeriministrene

    EUs fiskeri-og landbruksministre møttes til rådsmøte 25. mai. Fiskeriråd Paul Oma rapporterer.

  • Finansrådens månedsrapport for mai

    EU er i dyp resesjon, arbeidsledigheten ble målt til 8,3 prosent i mars og Europakommisjonen anslår at BNP vil falle med 4 prosent både i euroområdet og i EU som helhet. Dette og mer kan du lese om i finansråd Kari Anita Syveruds månedsrapport for mai 2009.

  • Rådsmøte for utdanning, kultur og ungdomssaker

    EU-landenes ministre for utdanning, kultur og ungdomssaker møttes i Brussel mandag og tirsdag 11-12 mai. Dette var det siste av de to formelle rådsmøtene i EYC (Education, Youth and Culture Council) under det tsjekkiske formannskapet våren 2009. EU-delegasjonens utdanningsråd rapporterer om diskusjoner og vedtak fra møtet.

  • DG MARE lanserer høring om fiskemulighetene i 2010

    Europakommisjonen ved DG MARE sendte 12. mai 2009 ut en melding (communication) om fiskemulighetene i 2010. Dette er et høringsdokument som Kommisjonen har sendt ut hver vår de siste årene. Innspillene vil bli tatt med i vurderingen for kvotefastsettelsen for 2010, rapporterer fiskeriråd Paul Oma.

  • Samferdselsnytt 4/2009

    Uformelt transportministermøte i Tsjekkia, veitransportpakken og forslaget om passasjerrettigheiter for buss- og båtpassasjerar. Dette og meir kan du lese om i årets fjerde utgåve av Samferdselsnytt.

  • Siste plenumssesjon i Europaparlamentet før valget

    Europaparlamentets siste plenumssesjon før valget på nytt parlament fant sted i Strasbourg 4.-7. mai. EU-delegasjonen rapporterer.

  • 1250 prosjekt til 1,2 milliardar euro

    1250 prosjekt, program og fond med ein samla verdi på meir enn 1,2 milliardar euro vil no nyte godt av støtte frå EØS-midlane. Miljøvernprosjekt og tiltak for å bevare vår felles europeiske kulturarv er dei største mottakargruppene. Alle midlane blei fordelt innan fristen 30. april 2009, noko som betyr at i alt 1250 prosjekt frå 15 land i Sentral- og Sør-Europa har blitt godkjent.

  • EU vedtok handelsforbud mot selprodukter

    Under plenumssesjonen i Strasbourg 4.-7. mai vedtok Europaparlamentet at det skal innføres et handelsforbud mot selprodukter i EU. Vedtaket skjedde med 543 stemmer for forbud og 56 mot. Det var 41 avholdende stemmer. 640 av de 785 parlamentsmedlemmene deltok under avstemmingen. 

  • Månedsrapport april 2009

    5. mai ble det avholdt ECOFIN-møte, hvor blant annet ”Good governance” på skatteområdet ble diskutert. Finansråd Camilla Ongre rapporterer. 

  • Seminar om tjenester av allmenn interesse

    EU-delegasjonen arrangerte 1. april et mini-seminar om tjenester av allmenn interesse. Formålet med seminaret var å få en oversikt over utviklingen på feltet den siste tiden.

  • Første halvårsrapport fra arbeids- og sosialråden i 2009

    ”Ett skritt frem, og to tilbake”. Sånn kan man karakterisere siste halvårsperiode.

  • Siste Rådsmøte på jordbruk og fiskeri for Tsjekkias formannskap

    Rådsmøtet (jordbruk og fiskeri) fant sted før helgen i Luxemburg. Møtet var bare det tredje under ledelse av den tsjekkiske landbruksminister Petr Gandalovič, men det viser seg samtidig å bli det siste etter som det blir regjeringsskifte i Tsjekkia i begynnelsen av mai. Drivkraften i det tsjekkiske formannskapet blir dermed ytterligere svekket. 

  • Rådet og Parlamentet ikke enig om arbeidstid

    Forhandlinger mellom Rådet og Parlamentet vedrørende revisjon av arbeidstidsdirektivet, brøt sammen 28. april. Dette var tredje, og siste forsøk på å oppnå enighet om et revidert direktiv.

  • EU lanserer nettside om integrering

    EU lanserte denne uken opprettelsen av et europeisk forum for integrering organisert sammen med den europeiske økonomiske og sosiale komite og den europeiske nettsiden for integrering.

  • Konkurransekraft i landbruksbasert matnæring

    Høynivågruppen som blir ledet av visepresident i Kommisjonen, Günter Verheugen (DG Enterprise), hadde sitt avsluttende møte 17. mars i år og ser ut til å ha blitt enige i alt 30 rekommandasjoner. Landbruksråd Bjørn Eidem rapporterer.

  • Utviklingspolitiske tiltak under finanskrisen

    Som en oppfølging av G20-møtet i London tidligere denne måneden, kunngjorde Europakommisjonen 8. april en melding for støtte til utviklingslandene under finanskrisen. Meldingen skisserer en rekke konkrete tiltak som EU bør iverksette for å redusere effekten av den globale økonomiske nedgangen for de fattigste landene.

  • Samferdselsnytt 3/2009

    I siste utgåve av Samferdselsnytt frå EU kan du mellom anna lese om konferansen "Future of Transport" og utviklinga av ein strategi for "Critical Information Infrastructure Protection". Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen og Rådgjevar Jonas Morten Helseth rapporterer.

  • EP kritisk til matprisene

    Europaparlamentet vedtok kritisk uttalelse om prisdannelse i matmarkedene. Kommisjonen får kritikk for å være for passiv, rapporterer landbruksråd Bjørn Eidem.

  • Finanskrisen preger samferdsel

    Transport-, tele- og energirådet holdt møte i Brussel 30.-31. mars 2009 og finanskrisen preget nesten behandlingen av nær sagt alle sakene på møtet. Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen rapporterer.

  • Økende makt, men fallende interesse

    EU har vært i en permanent reformfase siden midt på 80-tallet. I denne perioden har Europaparlamentets myndighet og innflytelse økt betydelig. Samtidig har valgdeltakelsen vært fallende. EU-delegasjonens Kasper Holand fokuserer i denne rapporten på mulige årsaker og tiltak for å rette på dette forholdet.

  • Olli Rehn om EU-utvidelsen fem år etter

    Olli Rehn, kommissær for utvidelse, holdt foredrag på EPCs Breakfast Policy Briefing 31. mars i anledning femårsmarkeringen av 2004-utvidelsen. EU-delegasjonen rapporterer.

     

  • Bredbånd til europeiske bygder

    EU ser på bredbånd som teknologisk vekstimpuls, særlig i forbindelse med distriktsnæringer og i samvirke med jordbruk og jordbruksbaserte attåtnæringer, rapporterer landbruksråd Bjørn Eidem.

  • Transport-, tele- og energirådsmøte 30.-31. mars

    Transport-, tele- og energirådet vil avholde møte i Brussel 30.-31. mars 2009. Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen rapporterer.

  • Rådsmøte landbruk, mars 2009

    Rådsmøtet for EUs landbruksministre 23.mars hadde situasjonen i melkemarkedet på toppen av dagsorden. Landbrukskommisjonær Mariann Fischer Boel avviste forslag om å endre tidligere vedtak for å lette på situasjonen i et fallende melkemarked. Landbruksråd Bjørn Eidem rapporterer.

  • Ny evalueringsmekanisme for Schengen


    Kommisjonen la 4. mars fram forslag til ny evalueringsmekanisme for Schengen-samarbeidet. På grunn av at Schengen-regelverket dekker både første og tredje søyle er det lagt fram både et forslag til forordning og et forslag til rådsbeslutning. Justisråd Dag Egil Adamsen rapporterer.

  • Plenumsesjon i Strasbourg 9.-12. mars

    Flere store saker sto på dagsordenen på den første av to plenumssesjoner for Europaparlamentet i Strasbourg denne måneden. Nedenfor følger nærmere omtale av noen av de viktigste sakene.

  • Rapport om ulovlig innvandring

    Kommisjonen la 11. mars 2009 frem sin tredje årlige rapport om utviklingen av en felles politikk for ulovlig innvandring, menneskesmugling og menneskehandel, yttergrenser og retur av personer med ulovlig opphold. Rapporten gir en oversikt over de viktigste EU-tiltak fra midten av 2006 til slutten av 2008. Migrasjonsråd Siw Lexau oppsummerer.

  • Konferanse om TEN-T; jernbanenettverk med prioritet for frakt; og grønne korridorer

    EIM, som er den europeiske paraplyorganisasjonen for jernbaneinfrastruktur der Jernbaneverket er medlem, organiserte 04.03 en konferanse som behandlet de viktigste jernbanerelaterte sakene på dagsorden i EU-systemet. Jonas M. Helseth rapporterer fra presentasjonene som ble gitt og paneldebattene.

  • Samferdselsnytt 2/2009

    I denne utgaven av Samferdselsnytt kan man blant annet lese at Kommisjonen presenterte Grønnbok om TEN-T 4. februar, det ble avholdt uformelt rådsmøte for telekom 17. februar og at Eurovignette III - forslaget er behandlet i TRAN-komiteen. Samferdselsråd Carsten Horn-Hanssen rapporterer.

  • Aktuelle rettsakter for EØS-komiteen 13. mars

    13. mars har EØS-komiteen sitt neste møte. Her er dagsorden for møtet og en liste over 45 EF-rettsakter som EØS-komiteen vil kunne fatte beslutning om i dette møtet.

  • ECOFIN vil åpne for redusert moms


    Tirsdag denne uken var det ECOFIN-møte der finans- og økonoministrene i EU ble enige om å åpne for at medlemsstatene kan redusere mva-satsene på visse tjenester. Dersom toppmøtet i neste uke støtter vedtaket, vil EU-landene kunne innføre reduserte mva-satser blant annet på restauranttjenester, rengjøring i hjemmet, barnepass og reparasjon av sykler. Ministerne ble også enige om at det skal være adgang til å benytte lavere sats på alle typer bøker - ikke bare trykte bøker slik reglene er i dag.

  • Månedsrapport om økonomi

    Den europeiske sentralbanken nedjusterer prognosene for vekst og inflasjon. 5. mars satte banken ned basisrenten til 1,5 prosent. Arbeidsledigheten fortsetter å stige i euroområdet. Dette er noen av punktene i månedsrapporten fra finansråd Kari Anita Syverud, der hun også går gjennom EUs seneste tiltak i forhold til finanskrisen.

  • Folkemøte med Hillary Clinton i Europaparlamentet

    I forbindelse med Brussel-besøket til USAs utenriksminister Hillary Clinton var EU-delegasjonen invitert til et folkemøte (town hall meeting med spørsmål/svar-runder) den 6. mars med utvalgte unge representanter for EU-institusjonene. Ambassaderåd Eirik Bergesen rapporterer.

  • Migrasjon og finanskrise

    Finanskrisens virkninger på migrasjon er et tema som i økende grad settes på dagsorden i internasjonale fora, og også i EU. Hvordan vil de økonomiske nedgangstidene påvirke migrasjonsstrømmene i Europa? Migrasjonsråd Siw Lexau rapporterer.

  • Mat: Konkurranse i Norge og EU

    Konkurransetilsynet (KT) og EU-kommisjonen legger samtidig fram rapporter om mat og konkurranse. Målene er de samme, men det norske tilsynet legger mindre vekt på dagligvarekjedenes makt, rapporterer EU-delegasjonens landbruksråd Bjørn Eidem.

  • Genmodifisert mat og fôr (GMO)

    Det er debatt om genmodifisert mat i Norge, men GMO dreier seg om mer enn bare mais. I denne rapporten fra EU-delegasjonen går helse- og mattrygghetsråd Hilde CarolineSundrehagen gjennom hva saken dreier seg om.

  • Arktis, Østersjøregionen og Den nordlige dimensjon

    25.-26. februar var det i Europaparlamentet (EP) i Brussel møter både i Standing Committee of the Conference  of Parliamentarians of the Arctic Region (SCPAR)xtended Standing Committee of the Baltic Sea Parliamentary Conference, og i Nordlig dimensjons parlamentarikerforum (NDPF). Elisabeth Walaas holdt innlegg i SCPAR og NDPF, som representant for det norske formannskapet i Arktisk Råd. 

  • Toppmøte i Brussel om finanskrisen

    Søndag 1. mars 2009 ble det avholdt uformelt toppmøte i Brussel om finanskrisen. Informasjonsråd Rune Bjåstad rapporterer.

  • Høynivågruppens anbefalinger i lys av finanskrisen

    Høynivågruppen ledet av Jacques de la Rosiére kom 25. februar med sine anbefalinger om tilsyn med finansmarkedene i EU og reguleringsendringer i lys av finanskrisen. Finansråd Kari Anita Syverud rapporterer.

  • Retningslinjer for håndtering av "forringede verdipapirer".

    Kommisjonen la 25. februar frem retningslinjer for håndtering av "forringede verdipapirer" (impaired assets). Finansråd Kari Anita Syverud rapporterer.

  • Forslag om europeisk støttekontor for asyl

    Kommisjonen la 18. februar 2009 frem forslag om et europeisk støttekontor for asyl (EASO), samt forslag om endringer i det europeiske flyktningfondet som en følge av opprettelsen av kontoret. Migrasjonsråd Siw Lexau rapporterer.

  • Nytt om bytransport i EU

    11. februar stod bytransport på dagsorden i Europaparlamentets Transportkomité og på en konferanse i forbindelse med EUs Sustainable Energy Week. EU-delegasjonen oppsummerer hovedpunktene i denne rapporten.

  • Åpen høring om forbrukerrettigheter

    Diskusjonen om forslaget til direktiv om forbrukerrettigheter går videre i Europaparlamentet. Det blir åpen høring om saken 2. mars, rapporterer konkurranseråd ved EU-delegasjonen, Geir Bekkevold.

  • Rådsmøte om utdanning, ungdom og kultur

    EU-landenes ministre for utdanning, ungdom og kultur møttes i Brussel mandag 16. februar. Utdanningsråd Ingveig Koht Astad rapporterer.

  • Viktig norsk bidrag til det sivile samfunn i Sentral-Europa

    Gjennom EØS-midlene er Norge en av de viktigste bidragsyterne til styrking av det sivile samfunn i Sentral-Europa. Den globale finanskrisen gjør den norske støtten til frivillige organisasjoner enda viktigere. I denne rapporten går Financial Mechanism Office (FMO) gjennom norske bidrag til det sivile samfunn i Sentral-Europa.

  • Samferdselsnytt 1/2009

    Årets første samferdselsnytt er kommet. Les blant annet at Kommisjonen har presentert ny maritim transportstrategi til 2018, og meddelt forslag om investeringer i nye energi- og bredbåndsprosjekter som del av EUs finanstiltakspakke.

  • Debatt om Utestasjoneringsdirektivet og streiker i Storbritannia

    I Storbritannia stilles det spørsmål ved hvorvidt det i en tid med stigende arbeidsledighet er riktig å rekruttere utenlandsk arbeidskraft som kun får minstelønn, og som er billigere enn de britiske arbeidstakere som også får et avtalefestet tillegg. Arbeids- og sosialråd Gustav Solvang rapporterer.

  • Smart bruk av teknologi kan bidra til reduserte CO2-utslipp

    Målrettet forskning på og rask innføring av innovative, energieffektive IKT-løsninger vil ifølge Kommisjonen være av avgjørende betydning for å nå målene for å redusere klimagassutslipp. Forvaltningsråd Kasper Holand rapporterer.

  • Høring i fiskerikomitéen i Europaparlamentet

    10. februar arrangerte Europaparlamentets fiskerikomité høring om helsesjekk og framtidig reform av den felles fiskeripolitikken i EU. Fiskeriråd Paul Oma rapporterer.

  • Kloning av dyr til matformål

    Spørsmålet om kloning av dyr til matformål skal forbys drøftes for tiden i Kommisjonen. I denne rapporten gjennomgår EU-delegasjonens to ansvarlige på området saken.  

  • Finansministrene diskuterte skatt

    Gårsdagens rådsmøte for finansministrene i EU hadde to skattesaker på dagsorden. Men det ble ikke vedtak i noen av sakene, rapporterer finansråd ved EU-delegasjonen, Camilla Ongre.

  • Debatt om klimapolitikk og Guantanamo

    Europaparlamentet debatterte blant annet EUs framtidige klimapolitikk i forrige ukes plenumssamling i Strasbourg. Ulovlig arbeidsinnvandring stod også på dagsorden, og en debatt om retur av Guantanamo-fanger. I denne rapporten kan du lese mer om disse og andre saker.

  • EUs matmarked - konkurranse og priser

    Under rådsmøtet 19. januar i år, hadde ministrene en debatt om behovet for nærmere overvåkning av priser og aktører i verdikjeden for matvarer. Kommisjonen la også fram et såkalt veikart (roadmap) for forbedringer i verdikjedens funksjonsevne. I denne rapporten gjengir EU-delegasjonens landbruksråd innholdet i Rådets behandling og i dokumentasjonen slik det foreligger.

  • Helsetjenester på tvers av landegrensene

    På nyåret har det vært stor aktivitet i de ulike komiteene i Europaparlamentet (EP) som er involvert i arbeidet med direktivforslaget om grensekryssende helsetjenester. Målet er å få en første behandling av direktivforslaget i plenum før parlamentet oppløses på vårparten. Les mer i denne rapporten fra EU-delegasjonens helseråd Hilde Sundrehagen.

  • Helsesjekk av EUs felles jordbrukspolitikk (CAP) - Innhold og virkninger

    31. januar ble forordningene om den såkalte helsesjekken av Den felles landbrukspolitikken (CAP) publisert i EUs lovtidende (Official Journal). I denne rapporten forsøker landbruksråd Bjørn Eidem ved EU-delegasjonen å analysere innhold og virkninger av reformpakken.

  • Hvordan vil EU gjøre Europa tryggere?

    EUs sikkerhetspolitikk endres med samfunnsutviklingen og de politiske prioriteringene. I bred forstand brukes sikkerhetshensyn som grunnlag for en rekke initiatitiv som spenner over hele EUs myndighetsspekter. EU-delegasjonen oppsummerer utviklingen innenfor samfunnssikkerhet i en ny rapport.

  • Rapport fra næringsråden

    EU-delegasjonens næringsråd Dag Holler rapporterer om Konkurranseevnerådets bidrag til EUs vårtoppmøte, Kommisjonens gjennomgang av Better-regulation-strategien og Kommisjonens årlige statusrapport med anbefalinger til hvert enkelt medlemsland.

  • Forslag til ambisiøs klimaavtale

    Kommisjonen la 28. januar frem forslag til elementer i en ny ambisiøs klimaavtale.  Blant forslagene er at utviklede land bør redusere sine utslipp med 30% i forhold til 1990-nivå innen 2020. Miljøråd Henrik Eriksen rapporterer.

  • Det tsjekkiske formannskapets prioriteringer på skatte- og avgiftssiden

    Finansråd Camilla Ongres månedsrapport gir en oversikt over det tsjekkiske formannskapets prioriteringer på skatte- og avgiftsområdet og de løpende skatte- og avgiftssakene som ligger i ECOFIN. Videre er det lagt ved en samlet oversikt over mva-satsene i de ulike medlemslandene.

  • Tsjekkias arbeidsprogram for landbruk

    I rådsmøtet i forrige uke la tsjekkias landbruksminister fram formannskapets arbeidsprogram innenfor landbruk. Ministrene drøftet også matprisene og situasjonen for markedene for svinekjøtt og melk ble også drøftet.


  • Europaparlamentets plenumssesjon 12.-15. januar

    Årets første plenumssesjon i Europaparlamentet fant sted 12. - 15. januar, hvor blant annet lanseringen av det tsjekkiske formannskapet, krigen i Gaza og gasskrisen ble diskutert. EU-delegasjonen oppsummerer hovedpunktene i denne rapporten.

  • Flyktning- og migrasjonspolitikk høsten 2008

    Det franske formannskapet hadde et ambisiøst program med stor møtehyppighet og drivkraft i beslutningsprosessene. Migrasjonsråd Siw Lexau oppsummerer flyktning- og migrasjonspolitikken i EU høsten 2008.

  • Månedsrapport om økonomiske saker

    Kraftig økonomisk nedgang, resesjon i euroområdet og negativ BNP-vekst for EU. Finansråd Kari Anita Syverud oppsummerer økonomiske saker i EU fra november til og med fremleggelsen av Kommisjonens interimsprognoser mandag 19. januar.

  • Nytt regelverk om plantevernmidler

    Etter plenumsdiskusjon 12. januar 2009, godkjente Parlamentets flertall kompromissteksten til nytt pesticidregelverk 13. januar. Det gjenstår bare en formell godkjennelse i Rådet før regelverket er endelig vedtatt. Matråd Harald Ribe og miljøråd Henrik Eriksen rapporterer.