Historisk arkiv

Svar på spørsmål om støtte til palestinske fanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Espen Barth Eide har svart på et spørsmål fra Kjetil Ingolf Ropstad (KrF) om støtte fra de palestinske selvstyremyndighetene til palestinske fanger i israelske fengsler.

Skriftlig spørsmål nr. 1085 (2012-2013)

Fra representanten Kjetil Ingolf Ropstad (KrF) til utenriksministeren:
Statssekretær Torgeir Larsen bekreftet til NRK Dagsrevyen at støtten fra selvstyremyndighetene til palestinske fanger i israelske fengsler øker med straffens lengde. De verste terrorhandlinger gir særlig store utbetalinger til fangen og familien. Kanal 2 i Israel hevder at terrordømte Abbas al-Sayyeed mottar ca. 17.000 kr. i måneden. Har utenriksministeren sjekket om dette er tilfelle og nøyaktig hvilke støtteordninger som kan resultere et slikt beløp? 

Utenriksminister Espen Barth Eides svar:
Palestinske selvstyremyndigheter (PA) opplyser at støtteordningen for palestinske fanger i israelske fengsler er avhengig av hvor mange barn familien har og hvor mange år den innsatte har vært fengslet. Dette er en del av palestinsk lovgivning. Det ble informert om denne ordningen i daværende utenriksminister Støres svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 1876 (2011-2012). 

Det har ikke vært mulig å undersøke støtten til fangen Abbas al-Sayyed, som er dømt for terrorhandlinger, men materialet vi har mottatt fra PA viser at det er mulig for støtten å nå opp i en størrelsesorden som nevnes i representanten Ropstads spørsmål. Dette gjelder for fanger som har sittet mange år i fengsel og som har store familier. 

Jeg tok opp støtteordningen med statsminister Fayyad under giverlandsmøtet for Palestina (AHLC) i Brussel 19.3.13, og jeg ga klart utrykk for at jeg fant sider ved ordningen problematisk. Sammen med britiske myndigheter har Norge etterspurt mer inngående informasjon om ordningen, jfr. mine brev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen av 11.3.13 og 19.3.13. Jeg vil ta saken opp igjen i mine møter med palestinske myndigheter under en reise til Midtøsten denne uken.