Historisk arkiv

Mediesenter i Herat åpnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Journalister gjør en spesielt viktig jobb i konfliktsoner. Jeg er imponert over det motet afghanske journalister viser, sa ambassadør Kåre R. Aas da han åpnet et nytt norsk-støttet mediesenter i Herat by i Afghanistan.

Herat Media Center ble åpnet i april i år. Senteret skal arbeide for ytringsfrihet, pressefrihet og med opplæring av journalister i vestlige deler av Afghanistan. Den norske støtten kanaliseres via Institute for War and Peace Reporting (IWPR), som er en viktig støttespiller for utviklingen av en uavhengig fri presse i store deler av Afghanistan. IWPR har allerede mediesentre i Mazar–e–Sharif og i Helmand.

Guvernøren og politsjefen i Herat, samt et kobbel med journalister, var møtt frem da ambassadør Aas åpnet det nye mediesenteret i Herat. Det vakte stor oppsikt at den norske ambassadøren hadde tatt turen helt fra Kabul til Herat for å åpne det norsk–støttete senteret og på den måten tydelig understreket Norges engasjement for ytringsfrihet og pressefrihet i Afghanistan. 

Ambassadør Aas åpnet mediesenter i Herat. Foto: N.O. Gjone, ambassaden KabulAmbassadøren fremhevet i sin åpningstale betydningen av journalisters rolle i konfliktsoner og berømmet journalister i Afghanistan for deres mot. Han viste bl.a. til den avdøde norske journalisten Carsten Thomassen som ble drept i Afghanistan for to år siden og hans engasjement for Afghanistan og for ytringsfriheten.  

 

– Journalister kan ofte være irriterende for byråkrater og politikere, fordi de ser oss i kortene og avdekker våre feil. Men nettopp derfor er de avgjørende for et velfungerende demokratisk samfunn, påpekte Aas. Han viste til FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1738 og ansvaret enhver stat har for å beskytte journalister  - spesielt i konflikt.

 

Institute for War and Peace Reporting (IWPR) er en verdensomspennende organisasjon som arbeider med å bygge fred og demokrati gjennom styrking av  lokal journalistikk i krigsherjede områder. Norge har støttet et omfattende opplæringsprogram for journalister, samt bidratt til opprettelsen av mediesentre i provinsene Helmand og Herat.  170 journalister fra en rekke provinser deltok i 2009 på ulike kurs og workshops i regi av IWPR. Norge har støttet IWPR med 4,5 millioner NOK for 2010. 

Nedenfor følger noen kommentarer fra journalister som har deltatt på kursene i regi av IWPR: 

”I learned things from these workshops which were beyond my expectations. In fact, the four training workshops that I attended are equal to four years of university education.”  Mukhtar Ahmad, trainee from Kapisa province.

“Before these workshops we used to face many problems, but now we know how to manage and cover a story...We are now well acquainted with all international principles of journalism”.

 

27.04.2010 

Til toppen