Historisk arkiv

Barentsregionen – en region rik på ressurser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til brosjyre; Norges formannskap i BEAC – Barents Euro-Arctic Council 2011-2013, oktober 2011

Stadig flere internasjonale aktører kaster sine øyne på Barentsregionen, et område preget av store naturressurser og gode vekstvilkår for nye næringer, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i anledning Norges formannskap i Barentsrådet.

Stadig flere internasjonale aktører kaster sine øyne på Barentsregionen, et område preget av store naturressurser og gode vekstvilkår for nye næringer.

Nordområdene har siden 2005 vært regjeringens viktigste strategiske satsningsområde, og Barentssamarbeidet utgjør en grunnstein i regjeringens Nordområdepolitikk.

Barentssamarbeidet har siden oppstarten i 1993 vært selve drivkraften i det regionale samarbeidet i Nord – et samarbeid som har økt i omfang og viktighet. Barentssamarbeidet er i dag en livskraftig arena for møter på mange nivå; stater, regioner, kommuner, urfolk, og enkeltmennesker.

I 2013 fyller Barentssamarbeidet 20 år. Jeg ønsker at vi sammen skal markere dette ved å synliggjøre de mange og konkrete gevinstene samarbeidet har gitt folk og stater i regionen. 

Våre mål er å ta vare på miljøet, sikre bosettingen og styrke næringsutviklingen. Vi må håndtere flere forhold samtidig; utfordringer knyttet til økonomisk vekst, energisikkerhet, bærekraftig ressursbruk og klimaendringer. Ingen stater kan løse disse utfordringene på egen hånd. Løsninger må finnes i felleskap - Barentssamarbeidet er en unik arena i så måte.

Sammen skal vi nyttiggjøre oss de mange mulighetene i Barentsregionen gir.

Sammen skal vi utvikle regionen på en bærekraftig måte.

Sammen skal vi skape vekst og velstand basert på høye miljøkrav, kunnskap, modernisering og nytenking.

Se også Barentsrådets nettsider