Historisk arkiv

CSR. OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Uttalelse fra det nasjonale kontaktpunkt for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper vedrørende den argentinske miljøorganisasjonens CEDHAs anmeldelse av Nordea.


Nordea ble sommeren 2006 klaget inn av den argentinske miljøorganisasjonen CEDHA for å ha brutt OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Det svenske og det norske nasjonale kontakpunkt har behandlet saken og finner ikke å støtte anklagen mot Nordea. 

Bakgrunn 

Den argentinske miljø- og menneskerettighetsorganisasjonen CEDHA (Centro de Derechos Humanosy Ambiente), støttet av Bellona, klaget i juli 2006 Nordea inn for det norske og svenske kontaktpunkt for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.  Anmelderne hevdet at Nordea, som delfinansierer det finske selskapet Botnias bygging av papirmassefabrikk i Uruguay, ikke har fulgt OECDSs retningslinjer om bl.a. miljø og informasjon.  Også Botnia ble innklaget for brudd på OECDs retningslinjer av CEDHA. Det finske kontaktpunkt konkluderte med at Botnia ikke hadde brutt retningslinjene.

Da Nordeas hovedkontor ligger i Stockholm er saken behandlet av det svenske nasjonale kontaktpunkt i samarbeid med det norske kontaktpunktet.  Saken er behandlet etter de prosedyreregler som er foreskrevet i OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

Konklusjon

Det svenske nasjonale kontaktpunkt for OECDs retningslinjer har, i samråd med det norske, ikke funnet grunnlag for de anklager som er fremført om at Nordea skal ha brutt OECDs retningslinjer ifm delfinansiering av Botnias papirmassefabrikk i Uruguay.  Uttalelsen er gjort kjent for Nordea og anklagerne.

Til grunn for avgjørelsen ligger de møter som har funnet sted for at partene, gjennom diskusjon og dialog, skulle kunne komme frem til en felles løsning, samt de spørsmål og svar som er blitt utvekslet mellom partene og de nasjonale kontaktpunkt. Videre har International Finance Corporations (IFC) miljøstudie av prosjektet samt arbeidstakerorganisasjoners besøk på plassen styrket avgjørelsen.

Spørsmålet i saken har i stor grad vært om banker og finansieringsinsitusjoner (i dette tilfelle Nordea) kan stilles til ansvar for aktivitetene til bedrifter som de låner ut penger til. CEDHA ønsket i utgangspunktet at Nordea skulle avbryte finansieringen av prosjektet. Dette har Nordea avvist.

Det svenske nasjonale kontaktpunkt har gjennom sin behandling av saken prøvet ut retningslinjenes anvendelse for den finansielle sektoren og hvorvidt Nordea har et selvstendig ansvar som delfinansiør og leverandør av finansielle tjeneste til selskapet Botnia.  Ved årsmøtet for OECDs nasjonale kontaktpunkt i juni 2007 var temaet for rundebordssamtalen OECDs retningslinjer og finanssektoren.  Det ble på møtet konstatert at retningslinjene kan, og bør, anvendes på den finansielle sektoren på samme måte som for andre flernasjonale selskap.
Følgende bestemmelse i retningslinjene anses for å særskilt aktuell i denne saken:

Kapitel II, paragraf 10
”Oppmuntre, der det er praktisk mulig,  forretningspartnere, herunder leverandører og underleverandører, å følge prinsipper for forretningsførsel som er i samsvar med retningslinjene”.

Det svenske og norske nasjonale kontaktpunkt vil benytte dette tilfellet til å oppfordre Nordea og andre aktører i finanssektoren til å utvise største mulig grad av transparens og åpenhet. For å skape større forståelse for sin virksomhet hos allmennheten, er det av  stor betydning at et selskap er seg bevisst omverdens økende behov for informasjon. Kontaktpunktene vil i denne sammenheng særlig vise til retningslinjenes kap. 2 om de generelle politiske retningslinjer samt kap. 3 om offentliggjøring av informasjon..

De nasjonale kontaktpunkt anser at prosessen illustrerer hvordan OECDs retningslinjer kan oppmuntre til sosialt så vel som miljømessig forsvarlig internasjonalt næringsliv. Prosessen har også vært betydningsfull i den forstand at den har fremmet retningslinjene og vært et eksempel på hvordan retningslinjene kan anvendes på finanssektoren. I tillegg har prosessen vist verdien av et godt samarbeid mellom nasjonale kontaktpunkt.

Prosess og informasjonsinnhenting

Det svenske kontaktpunktet har gjennomgått anmeldelsen, og innhentet informasjon for å bedømme hvorvidt Nordea har fulgt OECDs retningslinjer eller ikke. Som det fremgår av uttalelsen (se vedlegg) har det svenske nasjonale kontaktpunkt, i samråd med det norske, fungert som tilrettelegger og gjennomført flere møter og oppmuntret til dialog mellom partene.

Nordea har i denne aktuelle saken fulgt ordinære behandlingsrutiner for prosjekt- og risikostyring. Prosedyrene som er fulgt er i stor grad de samme som ligger innenfor rammen av Equator Principles. Under prosessens gang har Nordea tilsluttet seg Equator prinsippene og FNs Principles for Responsible Investments.

Om kontaktpunktet

OECDs retningslinjer gir anbefalinger fra OECD-landenes regjeringer til flernasjonale selskaper i disse landene. Retningslinjene er frivillige og inneholder ikke  sanksjonsmekanismer. Derimot finnes en unik oppfølgingsmekanisme i form av de nasjonale kontaktpunktene, hvor klage over selskaper kan bringes inn ved mistanke om brudd på retningslinjene. Hvert land som har tilsluttet seg OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper skal etablere et nasjonalt kontaktpunkt som skal fremme retningslinjene, fungere som forum for diskusjoner i spørsmål som er tilknyttet retningslinjene og medvirke til å løse problemer som kan oppstå mellom parter som omfattes av retningslinjene. Kontaktpunktet er ikke en juridisk instans. Kontaktpunktet kan imidlertid vurdere om et selskap har brutt retningslinjene eller ikke.

Det norske nasjonale kontaktpunktet er sammensatt av representanter fra Nærings- og handelsdepartementet, Næringslivets Hovedorganisasjon, Landsorganisasjonen og Utenriksdepartementet.

Vedlegg:
Uttalelse av det svenske nasjonale kontaktpunkt om anmeldelsen fra den argentinske miljø- og menneskerettighetsorganisasjonen CEDHA mot Nordea (pdf)