Historisk arkiv

Vurdering av 29 multilaterale organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har gjennomgått samarbeidet med de 29 multilaterale organisasjoner og globale fond som mottar mest norsk støtte.

Nær halvparten av det norske utviklingsbudsjettet går gjennom multilaterale organisasjoner og Norge er femte største frivillige bidragsyter til FNs utviklingsvirksomhet og humanitære virksomhet. I gjennomføringen av regjeringens utenriks- og utviklingspolitikk er et godt samarbeid med velfungerende multilaterale institusjoner viktig. Dette er årsaken til at Norge opprettholder sine tilskudd på et høyt nivå.

Vurderingen av organisasjonene er basert på erfaringer fra hovedkvarters- og landnivå, samt på sentrale styredokumenter og annen dokumentasjon som evalueringer og felles givervurderinger. Med bakgrunn i Stortingets forventninger og departementets kontinuerlige arbeid med å styrke  multilaterale organisasjoner, er det i 2011 lagt opp til en mer systematisk vurderingsdel enn tidligere.

Profilarkene består av en faktadel med angivelse av norske finansielle bidrag, beskrivelse av organisasjonenes mandat, prioriteringer og oppnådde resultater i 2010.  Vurderingsdelen er bygd ut og gjort mer systematisk enn i profilarkene fra 2009, og gir et bedre innsyn i hvordan departementet vurderer de ulike organisasjonene. Organisasjonenes resultatarbeid og kontrollmekanismer, inkludert anti-korrupsjonsarbeid, står i fokus. Den siste delen beskriver norsk politikk overfor organisasjonene.

Gjennomgangen viser at organisasjonenes mandat i stor grad er i samsvar med Norges utenriks- og utviklingspolitiske prioriteringer blant annet innen godt styresett, menneskerettigheter, beskyttelse, nødhjelp, matsikkerhet, mødre- og barnehelse, jenters utdanning, likestilling, miljø og bærekraftig utvikling. Organisasjonene kan dessuten vise til viktige resultater av sitt arbeid både når det gjelder utviklingen av normer og standarder, kapasitetsutvikling og gjennomføring av tiltak. Mange av organisasjonene er i ferd med å gjennomføre viktige reformprosesser med sikte på å bli mer fokusert på sine kjerneområder, de har igangsatt omfattende tiltak for å bli mer resultatorienterte og effektive, og dette er et arbeid Norge deltar aktivt i.

Departementet har styrket sitt arbeid med å følge opp organisasjonene i styrene og i bilaterale møter.

Brukerveiledning som er lagt til grunn for vurderingen av organisasjonene (pdf) Følgende 29 organisasjoner har blitt vurdert (profilark):

Syv fond og programmer i FN

Fem særorganisasjoner i FN

Åtte FN-organisasjoner av ulik art

To globale fond og en finansieringsmekanisme

Fem utviklingsbanker

Andre organisasjoner

Interesserte kan få trykte eksemplarer av profilarkene ved å henvende seg til Seksjon for budsjett og forvaltning (sbf-fn@mfa.no)