Historisk arkiv

Sikkerhetspolitisk konferanse 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Over 300 deltakere fant veien til Radisson-hotellet i Bodø da Sikkerhetspolitisk konferanse 2012 gikk av stabelen 25. – 26. oktober. Tittelen for årets møte var «Sikkerhet i nord – er vi forberedt?» og målet var å diskutere og analysere hvorvidt norske interesser i nord utfordres av endrede geopolitiske forhold, og potensialet for samarbeid og konflikt. Utenriksministerens sikkerhetspolitisk utvalg var arrangør i samarbeid med UDs Refleksprosjekt.

En engasjert utenriksminister Espen Barth Eide understreket at folkeretten er og forblir Norges førstelinjeforsvar i nord, også under nye geopolitiske forhold. (Utenriksdepartementet/T. Bongard)

Over 300 deltakere fant veien til Radisson-hotellet i Bodø da Sikkerhetspolitisk konferanse 2012 gikk av stabelen 25. – 26. oktober. Tittelen for årets møte var «Sikkerhet i nord – er vi forberedt?» og målet var å diskutere og analysere hvorvidt norske interesser i nord utfordres av endrede geopolitiske forhold, og potensialet for samarbeid og konflikt.  Utenriksministerens sikkerhetspolitisk utvalg var arrangør i samarbeid med UDs Refleksprosjekt.

Konferansen var todelt der den første dagen fokuserte på Norge og norske interesser i nord. Utenriksminister Espen Barth Eide understreket at folkeretten er førstelinjeforsvaret i norsk utenrikspolitikk – også i nord.  Debatten som fulgte viste at det er utbredt enighet om at Norge i stor grad har lykkes med sine manøvrer i et stadig skiftende geopolitisk bilde, men at det er flere syn på hvilke veivalg man skal gjøre fremover. NRKs Gro Holm etterlyste bevissthet rundt Nato som bærebjelke, mens Stein Ørnhøi – medlem av Sikkerhetspolitisk utvalg – ønsket debatt om nye samarbeidsformer mellom politi og forsvar i nord.

Dag to av konferansen åpnet for innspill også fra andre arktiske land. Forskere fra USA, Russland, Canada og Danmark var alle representert i panelet. Igjen viste debatten at det er bred enighet om mye av sikkerhetsaspektene i nord, men at prioriteringene er noe ulike.  Statssekretær Torgeir Larsen minnet om at Norge er den første arktiske nasjon som har avklart sine grenser med alle naboer. Arktisk Råd er et meget godt rammeverk for fremtidens samarbeid i nord. I den påfølgende debatten minnet både Høglund (FrP) og Kristiansen (H) om at den militære tilstedeværelsen fortsatt var viktig selv om forholdet til Russland var godt.

Kristian Søby Kristensen fra Universitetet i København og Whitney Lackenbauer fra St. Jerome University i Canada fokuserte begge på at tilstedeværelsen i nord må være bærekraftig. Foto: T.Bongard/UD
Kristian Søby Kristensen fra Universitetet i København og Whitney Lackenbauer fra St. Jerome University i Canada fokuserte begge på at tilstedeværelsen i nord må være bærekraftig. (Utenriksdepartementet/T. Bongard)

Du kan se opptak fra hele konferansen her: Dag 1Dag 2