Historisk arkiv

Tromsø: Stjeler vi fra de fattige?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Mer enn 120 tromsøværinger hadde funnet veien til biblioteket i Tromsø for debatt om norsk utviklingspolitikk. Et engasjert debattpanel og publikum bidro til gode meningsutvekslinger i et fullsatt bibliotek.

Ressurser var stikkordet da utviklingsminister Holmås stilte spørsmålene «stjeler vi fra de fattige? Og hvem tjener på norsk utviklingspolitikk?». Holmås trakk frem noen dilemma som han ba publikum tenke over. Blant annet om det er riktig å gi bistand til land med stor fattigdom og autoritære regimer. Risikerer vi å støtte diktatorer gjennom vår kamp for å bekjempe fattigdom? Og er det i så fall greit?  I sin innledning berørte Holmås også temaene rettferdig fordeling, likestilling og tilgang til fornybar energi. 

Fra debattmøte i Tromsø
I et fullsatt Tromsø bibliotek styrte sjefsredaktør Anders Opdahl i avisa Nordlys debatten mellom (sittende f.v): Professor Randi Rønning Balsvik (UiT), Mads Gilbert (UNN), Aili Keskitalo (NSR) og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. (Foto: UD)

Det å kunne trekke på ekspertise og kompetanse fra internasjonale selskaper kan være positivt når stater skal utvinne sine naturressurser på en god måte. Slik var det i Norge også da vi hadde oppdaget oljen, sa Holmås. - Men dersom de samme selskapene tapper verdiene, flytter de utenlands og ikke betaler skatt – da er det ran, fortsatte statsråden og påpekte at særlig land i Afrika sør for Sahara har en rekke ugunstige avtaler med internasjonale selskap. Gruveavtaler fra Tanzania ble brukt som eksempler. 

Professor Randi Rønning Balsvik fra Universitetet i Tromsø pekte på behovet for å tenke samstemmighet også i utviklingspolitikken. Aili Keskitalo fra Norske Samers Riksforbund fremmet påstanden at norske myndigheter ikke har noen politikk for urfolk i bistanden, og ba utviklingsministeren motbevise dette. Hun etterlyste samtidig økt fokus på urfolk og spesielt urfolks rettigheter, i utviklingspolitikken. 

Mads Gilbert fra Universitetssykehuset i Nord-Norge var fornøyd med regjeringens økte fokus på rettferdig fordeling i utviklingspolitikken, men indikerte at norsk utviklingspolitikk var nykolonial, særlig i Afrika, og at norsk bistand ikke kunne vise til nevneverdige resultater. Han viste til det stadig økende norske næringslivsengasjementet i Afrika – spesielt innenfor petroleumssektoren. 

Det ble også tid til spørsmål fra salen. God stemning og god temperatur i debatten preget møtet, ikke minst takket være sjefsredaktør Anders Opdahl fra Nordlys som fungerte som ordstyrer for kvelden.

Møtet ble avholdt 3. april, i samarbeid med FN-sambandet Nord, FN-studentene og Senter for fredsstudier ved Universitetet i Tromsø.