Historisk arkiv

Utlysning av nordområdemidler – Arktis 2030

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Formålet med Arktis 2030 er å fremme norske interesser og Norges posisjon som en ansvarlig aktør i nord. Midlene skal bidra til at Norge kan være ledende på kunnskap, være den fremste forvalter av miljøet og naturressursene i nordområdene og bidra til økt næringsutvikling.

Midlene skal i tillegg støtte opp under norsk engasjement og rolle i Antarktis, og utnytte styrken i at Norge har kompetanse i begge polområdene.

Utenriksdepartementet annonserer med dette en utlysning av tilskuddsmidler over tilskuddsordningene Arktis 2030. Søknadsfristen er 15. februar 2015.  

Målgruppe

Målgruppen er forsknings- og utdanningsinstitusjoner, næringslivet, offentlig forvaltning og regionale samarbeidsfora knyttet til Arktis og Antarktis.

Målsettingen er at minst 50 prosent av tiltakene skal involvere en nordnorsk aktør.

Prioriterte satsingsområder

Tiltakets formål må være relevant for formålet med Arktis 2030.

Ordningen skal støtte opp om Norges rolle som polarnasjon og følge norske prioriteringer innenfor samarbeidet med arktiske stater, nordiske naboer, observatører i Arktisk råd, nærstående europeiske land og andre aktører med interesse i Arktis og Antarktis. Tiltak må være rettet mot minst ett av følgende temaområder:

  • Internasjonalt samarbeid
  • Næringsliv
  • Kunnskap
  • Infrastruktur
  • Miljøvern, sikkerhet og beredskap
  • Klima

Hensynet til anti-korrupsjon, kjønnsperspektivet, miljø og sårbarhet for klimaendringer skal ivaretas i alle tiltak. Dette innebærer at tilskuddsmottaker skal identifisere eventuelle negative virkninger som tiltaket kan ha og motvirke disse gjennom hele tiltakssyklusen. Videre skal positive anti-korrupsjons-, likestillings-, miljø- og klimakomponenter søkes integrert i tiltaket eller tas med som en tilleggskomponent. 

Tildelingskriterier

Innenfor rammen av tilgjengelige midler prioriteres:

  • Oppfølging av for eksempel meldinger til Stortinget, handlingsplaner, strategier, faglige rapporter.
  • Tiltak som kan bidra til å ta i bruk den omfattende kunnskapen om nordområdene som har blitt produsert det siste tiåret.
  • Tiltak som støtter opp om Norges engasjement i Arktisk råd, herunder rådets arbeidsgrupper.
  • Tiltak som legger opp til samarbeid mellom offentlige, private og internasjonale aktører.
  • Såkorntiltak der støtte fra tilskuddsordningen vil være viktig i startfasen, men hvor andre aktører blir viktigere i videreføringen.
  • Såkorntiltak som har behov for støtte i en oppstartfase og som det er naturlig å støtte med såkornsmidler. Tiltaket skal innen rimelig tid, som hovedregel 3 år, kunne bli levedyktig og dermed kunne videreføres uten Utenriksdepartementets støtte.
  • Større, flerårige strategiske tiltak i en størrelsesorden på 10-20 millioner kroner.  Mindre prosjekter kan likevel få støtte dersom relevansen for ordningens formål er tilstrekkelig høy.
  • Tiltak som involverer kunnskapsmiljøer fra flere deler av Norge.
  • Tiltak som utløser annen finansiering, særlig prosjekter som utløser finansiering fra private aktører.
  • Tiltak der støtten fra andre finansieringskilder utgjør mer enn 50 % av totalbudsjettet.
  • Tiltak som legger opp til samarbeid med internasjonalt anerkjente fagmiljøer i utlandet.

Potensielle tilskuddsmottagere

Eksempler på tilskuddsmottagere for Arktis 2030 er: forskningsmiljøer, sentrale og regionale myndigheter, næringslivet, interesseorganisasjoner og sammenslutninger (fortrinnsvis i samarbeid med internasjonale partnere). Næringslivsaktører vil primært få støtte gjennom den delen av ordningen som er delegert til Innovasjon Norge.

Krav til søker/søknad:

Søknader må ha klart definerte mål som legger til rette for god resultatrapportering, tilfredsstillende risikovurdering, der kostnadene står i et rimelig forhold til tiltakets mål og antatte effekt. Søknad må inneholde et detaljert budsjett som må inneholde opplysninger om øvrig finansiering. UD fullfinansierer normalt ikke et tiltak.

Søker må ha vurdert hvordan tiltaket passer inn med andre aktørers aktiviteter på samme felt. Søker må kunne dokumentere å ha etablert god kontakt med eventuelle samarbeidspartnere.

Alle søknader vil bli vurdert opp mot EØS-avtalens regler om offentlig støtte. Søkere som kan være omfattet av disse reglene skal undersøke om prosjektet det søkes støtte til er forenlig med statsstøtteregelverket. Veileder om EØS-avtalens regler om offentlig støtte er publisert på Nærings- og fiskeridepartementets hjemmesider. Utenriksdepartementet kan trenge noe lenger saksbehandlingstid for de søknadene som må vurderes opp mot statsstøttereglene.

Deler av ordningen er delegert til Norges forskningsråd (NFR), Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), Innovasjon Norge (IN) og Klima- og miljødepartementet (KLD). De har ansvar for forvaltning og kunngjøring av midler som er tildelt fra Arktis 2030.

Søker skal undersøke hvorvidt søknaden faller innenfor ansvarsområdet til de delene av ordningen som forvaltes og kunngjøres av Klima- og miljødepartementet, Norges Forskningsråd, Senter for internasjonalisering av utdanning og Innovasjon Norge. Mer informasjon om programmene, gjeldende søknadsfrister og prosedyrer kan du finne på følgende nettsider:  

Praktisk informasjon

Alle søknader må sendes ved bruk av UDs søknadsskjemaer. Søknader sendes til post@mfa.no.

Andre henvendelser til: UD, Seksjon for nordområdene og polarsaker. Postboks 8114, Dep. 0032 Oslo. E-post: s-nord@mfa.no 

En oversikt over prosjekter som ble støttet over tilskuddsordningene Arktisk samarbeid og Barents 2020 kan du finne på disse sidene:

Arktiske samarbeidsprosjekter, arktiske miljøvernprosjekter (tildelt Klima- og miljødepartementet) og Barents 2020-prosjekter

Søknadsfrist: 15. februar 2015.