Høringsbrev

Europakommisjonens forslag til nye og bedre regler for handel med varer i EØS - høring

Europakommisjonens forslag til nye og bedre regler for handel med varer i EØS - høring


 

1. BAKGRUNN

Nærings- og handelsdepartementet (NHD) sender med dette på høring Europakommisjonens (Kommisjonens) forslag til en varepakke som ble lagt frem 14. februar 2007. Pakken består av tre regelverksforslag. To av dem gjelder det såkalte harmoniserte vareområdet, der det finnes felles EØS-krav til industrivarer. Det tredje regelverksforslaget gjelder på det ikke-harmoniserte vareområde, der EØS-landene kan ha nasjonale krav, men må godkjenne varer som lovlig markedsføres i andre EØS-land.

Forslagene kan leses på dansk og engelsk her:

  • KOM(2007) 36 endelig - Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning - om procedurer for anvendelsen af visse nationale tekniske forskrifter på produkter, der markedsføres lovligt i en annen medlemsstat, og om ophævelse af beslutning nr. 3052/95/EF
  • KOM(2007)37 endelig - forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning - om akkrediterings- og markedstilsynskrav i forbindelse med markedsføring af produkter
  • KOM(2007) 53 endelig - Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgjørelse - om fælles rammer for markedsføring af produkter
  • COM(2007) 36 final - Proposal for a - Regulation of the European Parliament and of the Council - laying down procedures relating to the application of certain national technical rules to products lawfully marketed in another Member State and repealing Decision 3052/95/EC
  • COM(2007) 37 final - Proposal for a - Regulation of the European Parliament and of the Council - setting out the requirements for accreditation and market surveillance relating to the marketing of products
  • COM(2007) 53 final - Proposal for å - decision of the Eureopen Parliament and of the Councill - on a common framework for the marketing of products

Her ligger det også en rapport(KOM (2007)35,COM (2007) 35), som beskriver tiltakene som nå fremmes for å få det indre marked for varer til å fungere bedre. Vedlagte høringsnotat beskriver forslagene i detalj, herunder bakgrunn, virkeområde, økonomiske og administrative konsekvenser, m.m.


Formålet med det indre marked er å sikre at hele EØS fungerer som ett marked slik at varer, tjenester, kapital og personer kan flyte fritt.  EØS-avtalen forbyr handelsrestriktive tiltak mot import og eksport. For å sikre et velfungerende indre marked for varer, finnes det flere typer regler som tar sikte på å fjerne handelshindringer.


For en rekke sektorer er det utarbeidet harmoniserte krav. For sektorer der det ikke er utarbeidet harmoniserte krav, gjelder prinsippet om gjensidig godkjenning, dvs. at varer som er lovlig produsert i et EØS-land, som hovedregel kan selges fritt i de andre EØS-landene.


De viktigste handelshindre er ryddet av veien. En høring utført av Kommisjonen i 2006 om det indre markeds fremtid påpeker imidlertid at det gjenstår enkelte hindringer som har negative følger for forbrukere og bedrifter. Dette gjelder særlig nasjonale tekniske forskrifter og manglende håndhevelse av prinsippet om gjensidig godkjenning. Undersøkelser viser at bedrifter på dette området velger å tilpasse sine varer/produkter til ulike nasjonale krav eller avstår fra å markedsføre varene, med de negative økonomiske konsekvenser dette har. Et annet problem er varer som feilaktig er CE-merket, eller at produsenter møter krav om tilleggsmerking på CE-merkede produkter. Det viser seg også at forbrukerne er usikre på CE-merkets betydning.


Dette er bakgrunnen for at Kommisjonen nå legger frem forslag til flere tiltak for å forbedre det indre marked for varer. Tiltakene er viktige også for andre politikkområder, f.eks. beskyttelse av forbrukere, arbeidstakere og miljøet. Forslagene er den del av Kommisjonens overordnede politikk i arbeidet med Lisboa-strategien på områdene forenkling, bedre regelverk og markedskontroll.


NHD har sendt tidligere utkast til forslag i prosessen på bred høring til bl.a. departementene, direktoratene og arbeidslivets parter. Samtlige dokumenter i revideringsprosessen har vært på høring i referansegruppen for handelsforenkling (der relevante departementer, direktorater, næringslivets parter mfl. møter). Nærings- og handelsdepartementet har deltatt i arbeidet i Kommisjonens rådgivende gruppe for varer. Det er gitt EFTA-innspill til de viktigste dokumentene i prosessen. Både myndigheter, næringsliv og forbrukere har underveis i prosessen hovedsakelig støttet forslagene.

Kommisjonen har også hatt bred og åpen høringsprosess, se http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/review_en.htm.

Vi kan ikke se at forslagene som nå legges frem er vesensforskjellige fra utkast som tidligere er sendt på høring og støttet fra norsk side, hva gjelder innhold og prinsipper.

 

2. DET HARMONISERTE VAREOMRÅDET

Kommisjonen legger frem to forslag til regulering på det harmoniserte området; en forordning om akkrediterings- og markedskontrollkrav i forbindelse med markedsføring av produkter (COM 2007/37) og en beslutning om felles regler for markedsføring av produkter (COM (2007) 53).

Ifølge tall fra Kommisjonen utgjør det harmoniserte området ca. 75 % av handel med industrivarer.


2.1 Forordning om akkrediterings- og markedskontrollkrav i forbindelse med markedsføring av produkter (COM (2007) 37)

Forordningen innfører regler for organisering og utøvelse av akkreditering. Formålet er bedre systemer for utpeking av tekniske kontrollorganer, ved at nasjonale akkrediteringsorganer må ta del i et europeisk system for kollegakontroller og samarbeide med andre lands akkrediteringsorganer.


Forordningen inneholder også regler for markedskontroll og kontroll med produkter fra tredjeland. Formålet er bedre kontroll med produkter og produsenter, herunder informasjonsutveksling og administrativt samarbeid mellom markedskontrollmyndighetene. Reglene bygger på produktsikkerhetsdirektivet som gjelder for forbrukerprodukter, og utvider disse prinsippene til også å gjelde for industriprodukter. Forslaget vil føre til at forordning 339/93/EF om kontroll av samsvar med reglene om produktsikkerhet ved innførsel av produkter fra tredjeland oppheves.


2.2 Beslutning om felles regler for markedsføring av produkter (COM (2007) 53)

Beslutningen fastsetter overordnede retningslinjer til bruk ved fremtidig regelverk om harmonisering av krav for markedsføring av produkter. Den har til formål å definere felles elementer (f.eks. definisjoner, krav til økonomiske aktører og ulike samsvarsvurderingsprosedyrer som lovgiver kan velge mellom), og fastsette retningslinjer for hvordan disse elementene skal benyttes. Beslutningen fastsetter også bestemmelser om CE-merket.


Beslutningen erstatter beslutning 93/465/EØS om modulene for de forskjellige fasene i rutinene for samsvarsvurdering og reglene for påføring og bruk av CE-samsvarsmerking til bruk i direktivene om teknisk harmonisering.

 

3. DET IKKE-HARMONISERTE VAREOMRÅDET

Forordningen (COM (2007) 36) fastsetter prosedyrer i tilfeller der nasjonale myndigheter vil kreve at nasjonale tekniske regler skal følges for produkter som markedsføres lovlig i et annet EØS-land. I forslaget presiseres det at bevisbyrden ligger hos nasjonale myndigheter dersom de ikke vil tillate et produkt på markedet som lovlig markedsføres i andre EØS-land. Restriksjoner i form av nasjonale regler (f.eks. form, størrelse, vekt, sammensetning, m.m.) må begrunnes skriftlig på grunnlag av tekniske eller vitenskapelige hensyn. For å sørge for administrativ forenkling skal det etableres et eller flere kontaktpunkter i hvert land, som skal ha til oppgave å gi informasjon om gjeldende tekniske regler m.m. til bedrifter og myndigheter i andre EØS-land.


Formålet er å gjøre dagens prinsipp om gjensidig godkjenning fullt ut operasjonelt, slik at produkter som lovlig er markedsført i et EØS-land skal kunne markedsføres også i andre land. Forslaget regulerer kun prosedyrene som skal følges dersom myndighetene vil innføre restriksjoner. Selve prinsippet, som er hjemlet i EØS-avtalen artikkel 11 og første gang slått fast i EF-domstolens dom i Cassis de Dijon-saken fra 1979, og senere utviklet i en rekke saker for domstolen, reguleres ikke.


Det ikke-harmoniserte området gjelder ifølge Kommisjonen ca. 25 % av alle varer som produseres i EØS.


Beslutning nr. 3052/95/EØF om innføring av en fremgangsmåte for utveksling av informasjon om nasjonale tiltak som fraviker prinsippet om fritt varebytte innenfor fellesskapet, foreslås opphevet.

 

4. VIDERE PROSESS I EU

Varepakken er nå til behandling i Rådet og Europaparlamentet. Det er uklart hvor raskt pakken eller deler av den vil vedtas i EU. Det tyske formannskapet har uttalt at det vil ha raske resultater, men det er trolig ikke mulig å få til et politisk vedtak i EU før sommeren 2007.

 

5. HØRINGSFRIST

Vi oppfordrer de enkelte departementer og organisasjoner til å sende forslaget til orientering eller høring til sine underliggende etater, medlemsorganisasjoner eller andre som ikke har mottatt høringsbrevet direkte (se liste over høringsinstanser). Dersom det er andre organisasjoner som bør høres om forslaget, ber vi om å bli gjort oppmerksom på dette.


På bakgrunn av eventuelle innspill vil Nærings- og handelsdepartementet vurdere å sende (oppdaterte) norske kommentarer (muligens i form av EFTA-kommentarer) til Europaparlamentet og enkelte EU-land, for på den måten å forsøke å påvirke utformingen av forslagene.

Vi ber om innspill innen 30. april 2007.


Dokumentene det er referert til i høringsbrevet, finnes elektronisk i pdf-format på: http://www.regjeringen.no/nb/dep/nhd/dok/Horinger/paa_hoering.html?id=332350  eller kan fås ved henvendelse til Nærings- og handelsdepartementet.


Med hilsen

Randi Wilhelmsen (e.f.)
avdelingsdirektør
Sølve Monica Steffenen
underdirektør