Høringsbrev

Høring av forslag til revidert forskrift om godkjenning etter lov om fagskoleutdanning. Høringsfrist er 25. januar 2008.

Lov om fagskoleutdanning (fagskoleloven) ble endret med virkning fra 1. august 2007. Som en konsekvens av endringene, sender departementet med dette på høring forslag til revidert forskrift om godkjenning. Den reviderte forskriften vil erstatte gjeldende forskrift.

Høringsforslaget blir også lagt ut på Kunnskapsdepartementets internettsider på regjeringen.no (www.regjeringen.no/nb/dep/kd).

Forslaget til ny forskrift viderefører i hovedsak prinsippene bak bestemmelsene i den gjeldende godkjenningsforskriften. Det foreslås noen endringer i strukturen på godkjenningsforskriften. Det er foreslått endringer som følge av at

  • fagskoleloven åpner for godkjenning av tilbyder. Det innebærer at tilbyder av fagskoleutdanning, på bestemte vilkår kan få fullmakt til selv å opprette fagskoleutdanninger innen avgrensede fagområder (godkjent tilbyder),
  • fagskoleloven stiller krav om at tilbydere av fagskoleutdanning skal ha tilfredsstillende interne systemer for kvalitetssikring.

I tillegg foreslår departementet enkelte endringer i bestemmelsene om revisjon av godkjenninger.

Høringsnotatet gir merknader til de enkelte paragrafer. Det vises til notatet.

Forholdet til høyere utdanning

I forarbeidene til revidert fagskolelov, jf. Ot.prp. nr. 39 (2006-2007), la departementet opp til å harmonisere bestemmelsene i lov om universiteter og høyskoler og fagskoleloven så langt det passer. Det samme synet legges til grunn i forhold til respektive forskrifter. Under arbeidet med revidert forskrift om godkjenning etter lov om fagskoleutdanning har departementet derfor også vurdert regelverket i lys av gjeldende forskrift om akkreditering, evaluering og godkjenning etter lov om universiteter og høyskoler,

Det er imidlertid store forskjeller mellom fagskolesektoren og høyere utdanning.

  • Det er ikke krav til at fagskoleutdanningene skal være forskningsbasert, slik kravet er for universitets- og høyskoleutdanning, men fagskoleutdanning har strengere krav til relevans i forhold til arbeidslivet enn høyere utdanning.
  • Fagskoleutdanningene har en varighet på et halvt studieår til maksimalt to studieår. Den laveste graden i høyere utdanning (bachelorgraden) varer tre studieår.
  • Fagskoleutdanningene er dominert av private tilbydere. Høyere utdanning er dominert av offentlige.

NOKUTs rolle

I den reviderte fagskoleloven er NOKUTs rolle som til tilsynsinstans tydeliggjort, jf. fagskolelovens § 2 femte ledd. Departementet foreslår å videreføre gjeldende ordning med at det delegeres til NOKUT å fastsette standarder og kriterier for godkjenning av fagskoleutdanninger. Departementet foreslår også at det delegeres til NOKUT å fastsette standarder og kriterier for godkjenning av tilbyder og for revidering av godkjenning av fagskoleutdanning.

Loven og forskriften setter en del minimumskrav for godkjenning av fagskoleutdanning. Det er i forskriften delegert til NOKUT å utfylle disse, basert på hva som er forsvarlig for å sikre kvalitet, fleksibilitet og studentenes rettigheter.

Kvalitetssikringssystem

Etter revidert lov om fagskoleutdanning skal alle tilbydere ha et tilfredsstillende internt system for kvalitetssikring. Dette gjelder også tilbydere som følger hovedregelen, og har godkjenning for enkeltstudier, men som ikke er godkjent tilbyder. I forarbeidene til revidert lov, jf. Ot.prp. nr. 39 (2006-2007), er det lagt til grunn at det ved utarbeidelsen av kvalitetssikringssystemet må tas hensyn til

  • hvor omfattende en tilbyders virksomhet er,
  • hvor mange utdanningstilbud tilbyderen har,
  • og om det gjelder godkjenning av tilbyder som sådan, samt at
  • fagskolene normalt skal møte enklere krav til system for kvalitetssikring enn de kravene universiteter og høyskoler møter.

Kravet om at tilbydere av godkjent fagskoleutdanning skal ha tilfredsstillende interne systemer for kvalitetssikring gjøres gjeldende fra 1. januar 2009, jf. kongelig resolusjon 29. juni 2007.

Godkjenning av tilbyder

Revidert lov åpner for at tilbydere av fagskoleutdanning, på bestemte vilkår kan få fullmakt til selv å opprette og legge ned fagskoleutdanninger innen avgrensede fagområder (godkjent tilbyder). Ordningen skal øke fleksibiliteten for arbeidslivet og utdanningstilbyderne. For å sikre kvaliteten på utdanningene, vil det stilles strenge krav til godkjente tilbydere.

Muligheten til å bli godkjent tilbyder gjelder etter fagskoleloven innenfor avgrensede fagområder. NOKUT må, i samarbeid med sektoren, vurdere grensedragningen.

Variasjonen i fagskolesektoren tilsier etter departementets syn at det kan være hensiktsmessig å ha graderte fullmakter. Omfanget av en fullmakt må tilpasses den enkelte tilbyders organisasjon og faglige kompetanse.

Tilsyn og revisjon

I forarbeidene til revidert fagskolelov, jf. Ot.prp. nr. 39 (2006-2007) punkt 4.4, orienterte departementet om at det ville bli vurdert bestemmelser om prosedyrer ved tilbaketrekking av godkjenning, og at dette vil bli fastsatt i forskrift.

Departementet finner det ikke hensiktsmessig at reglene for tilsyn og revisjon kopieres fra reglementet for høyere utdanning. Tidsaspektet for utdanningene er for ulikt. Mens den korteste utdanningen på fagskolenivå varer et halvt studieår, varer en bachelorgrad i høyere utdanning tre studieår. En revisjonssak i høyere utdanning, kan ta over 2 år fra start til slutt. Departementet ser det som uheldig å legge opp til det samme tidsperspektivet i revisjonssaker på fagskolenivå. I tilfeller der kvaliteten faktisk ikke holder mål, ville det kunne medføre at fire kull studenter går gjennom før utdanningen blir stoppet.

Det viktigste er å sørge for at allerede godkjente tilbud og tilbydere opprettholder den forutsatte kvalitet på utdanningen, herunder at studentenes rettigheter er sikret. Departementet ser samtidig at tilbyderne må få rimelig tid til å rette seg etter pålegg fra NOKUT.

Departementet foreslår derfor en fleksibel revisjonsordning, hvor NOKUT får fullmakt til å revidere deler av forholdene rundt en fagskoleutdanning / godkjent tilbyder, uten bruk av sakkyndige.

Om enkeltparagrafer

Kunnskapsdepartementet ber Finansnæringens Hovedorganisasjon særlig vurdere forslaget til § 6 nr. 2f. I tillegg ber vi alle høringsinstansene om å være oppmerksom på forslagene til § 6 nr. 2f og § 8 nr. 7. 

Høringsfrist

Departementet tar sikte på at forskriften skal tre i kraft februar 2008. NOKUT vil videre fastsette nye standarder og kriterier for godkjenning av fagskoleutdanninger og tilbydere.

Vi ber om at merknader til forskriften er departementet i hende senest fredag
25. januar 2008
. Kommentarer bes sendt via epost til postmottak@kd.dep.no.

Svarform

Høringsmerknadene bør henvise til de enkelte paragrafene i forslaget, slik at ulike syn fra høringsinstansene lett kan sees i sammenheng.

Med hilsen

Berit Johnsen (e.f.)
avdelingsdirektør
Bjørn R. Stensby
seniorrådgiver