Høringsbrev

Høringsinstanser

Se adresseliste

Deres ref

Vår ref

Dato

lign=left>

2002/1690- F/LeL

4. mai 2003

Ark:

Høring – Program for utredning av konsekvenser av ytre påvirkning – grunnlag for en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet

Som en oppfølging av Stortingsmelding nr 12 (2001 – 2002) Rent og rikt hav har regjeringen startet et arbeid med å utvikle en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet. Et viktig grunnlag for dette arbeidet er å utrede konsekvensene av alle aktiviteter som påvirker Barentshavet. Vedlagt er et utkast til program for hvordan man skal utrede konsekvensene av aktiviteter som pågår utenfor Barentshavet for å bidra til et fullstendig bilde av hvilke påvirkninger miljøet her utsettes for. Dette omtales som ”ytre påvirkning” og omfatter bl.a. klimaendringer og forurens­ninger fra andre land og havområder. Utkastet er utarbeidet av Norsk Polarinstitutt i samarbeid med Direktoratet for naturforvaltning, Statens forurensningstilsyn, Statens strålevern, Riksantikvaren og Havforskningsinstituttet. Miljøverndepartementet ber om at høringsinstansenes synspunkter på utkastet sendes Norsk Polarinstitutt innen 31. mai 2003.

Havmiljøet påvirkes av mange typer menneskelig aktivitet som foregår i havområdene, bl. a. petroleumsvirksomhet, fiskeri og skipstrafikk. I tillegg kan landbaserte aktiviteter og aktiviteter i andre deler av verden påvirke miljøet i norske havområder, f.eks. gjennom utslipp av miljøgifter som transporteres nordover med luft- og havstrømmer, utslipp av klimagasser som kan gi endret klima eller innførsel av fremmede arter via ballastvann. For å sikre miljøkvaliteten og ressursgrunnlaget, og også for å muliggjøre sameksistens mellom ulike næringer, er det viktig å se forvaltningen av ulike sektorer i sammenheng. I Stortingsmeldingen Rent og rikt hav, St. meld. nr. 12 (2001-2002), lanserte regjeringen helhetlige forvaltningsplaner som et verktøy i en mer helhetlig og økosystembasert forvaltning av våre havområder. Arbeidet med en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet er et første skritt i denne retning. Målsetningen med en slik plan er, som beskrevet i det politiske grunnlaget for regjeringen, Sem-erklæringen, ”å etablere rammebetingelser som gjør det mulig å balansere næringsinteressene knyttet til fiskeri, havbruk og petroleumsvirksomhet innenfor rammen av en bærekraftig utvikling”.

Den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet skal basere seg på utredninger av konsekvenser av aktiviteter som kan påvirke miljøtilstanden, ressursgrunnlaget og/eller mulighetene for å utøve annen næringsaktivitet i havområdet. I praksis gjennomføres dette ved fire delutredninger som skal analysere konsekvensene av ulike aktiviteter og påvirkninger:

  1. Utredning av konsekvenser av helårig petroleumsvirksomhet i området Lofoten-Barentshavet.
  2. Utredning av konsekvenser av fiskeri og havbruk i området Lofoten – Barentshavet.
  3. Utredning av konsekvenser av skipstrafikk i området Lofoten – Barentshavet.
  4. Utredning av konsekvenser av ytre påvirkning. Klimaendring, forurensning og annen viktig påvirkning fra kilder utenfor norsk del av Barentshavet.

Programmet for utredningen av konsekvenser av petroleumsvirksomhet har tidligere vært gjenstand for høring og er nå vedtatt av Olje- og energidepartementet. Fiskeridepartementet gjennomfører for tiden en høring av programmene for utredning av henholdsvis fiskeri/havbruk og skipstrafikk.

I denne høringen ber vi om høringsinstansenes syn på vedlagte utkast til program for utredningen av ytre påvirkning. Utkastet er utarbeidet av Norsk Polarinstitutt i samarbeid med Direktoratet for naturforvaltning, Statens forurensningstilsyn, Statens strålevern, Riksantikvaren og Havforskningsinstituttet. Vi ber om at høringsinstansenes synspunkter på utkastet sendes Norsk Polarinstitutt, Polarmiljøsenteret, 9296 Tromsø, innen 31. mai 2003.

Høringsinstansene vil også bli invitert til å delta på høringsmøter i perioden frem til 31. mai 2003. Vi kommer tilbake med nærmere informasjon om tid og sted for slike møter.

Med hilsen

Med hilsen

Vedlegg 1

Inger Glad Stokland e.f.
ekspedisjonssjef

Per W. Schive
avdelingsdirektør